Γιατί μειώθηκε ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων λόγω αλκοόλ

Μεθυσμένος οδηγός ίσον επικίνδυνος και ασυνείδητος οδηγός. Πρόκειται για σχόλιο που βρίσκει σύμφωνο το πανελλήνιο, όπως επίσης τους ασφαλιστές, που για το λόγο αυτό εξαίρεσαν από τις καλύψεις τους τούς μεθυσμένους οδηγούς, με τη συνδρομή βέβαια και του νομοθέτη.

Στατιστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι μεθυσμένοι οδηγοί συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν το 50%, όταν από τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει ότι στη Γερμανία το 19% των ατυχημάτων οφείλεται στην αλκοόλη και στη Γαλλία το 39%, ποσοστό το οποίο όμως εξελίσσεται πτωτικά. Ειδικότερα για τη Γερμανία, τα τελευταία 10 χρόνια μετά από καλά μελετημένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, ο αριθμός των νεκρών γενικότερα από τροχαία ατυχήματα μειώθηκε κατά 50% και ο αριθμός των νεκρών από μεθυσμένους οδηγούς μειώθηκε πάνω από 50%.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι καμία ποσότητα αλκοόλης δεν είναι ακίνδυνη στην οδήγηση γεγονός το οποίο συνάγεται και από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Σουηδία, όπου το επιτρεπτό όριο είναι μόλις 0,2, ενώ στην Τσεχία το όριο είναι 0!
Στο μεταξύ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση στην Ευρώπη ως προς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, στην 7η θέση ως προς την κατανάλωση κρασιού σε λίτρο ανά άτομο και περίπου στην ίδια θέση ως προς την κατανάλωση σκληρότερων ποτών.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ενδεχομένως η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για την απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Πάντως, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μπορεί να μην έλυσαν το πρόβλημα με τους μεθυσμένους οδηγούς, περιόρισαν όμως γενικότερα τα θύματα από τα τροχαία ατυχήματα. Ειδικότερα, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τα τροχαία μειώθηκαν αισθητά την τελευταία δεκαετία, όπως εξάλλου και οι θάνατοι από μεθυσμένους οδηγούς, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι καλά μελετημένες προσπάθειες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μικρά… θαύματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση οδήγησαν πρωτοβουλίες όπως:

- Οι καμπάνιες ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών, στον ηλεκτρονικό ή έντυπο τύπο, για το που μπορεί να οδηγήσει ο μεθυσμένος το αυτοκίνητό του, όπως και ειδικές κατασκευές που στήθηκαν στους δρόμους με ολοσχερώς κατεστραμμένα αυτοκίνητα και την επισήμανση ότι όλοι μας πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά και υπεύθυνα
- Η νέα κουλτούρα που ακολουθούν οι εταιρίες παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών, που επιμένουν πλέον ιδιαίτερα στο μήνυμα «καταναλώνουμε υπεύθυνα»
- Η διάθεση από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αλκοολόμετρων στην τροχαία προκειμένου να πυκνώσουν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό μεθυσμένων οδηγών
- Η ένταση των ελέγχων που διενεργεί γενικότερα η τροχαία, τόσο στα εθνικά οδικά δίκτυα, όσο και σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας