Άνω του 1 δις ευρώ εκτιμάται η ετήσια παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ιστορικό ρεκόρ πρόσκτησης εργασιών τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο αυτοκινήτου,  πέτυχε η Εθνική Ασφαλιστική το τρίτο 3μηνο του έτους, εξέλιξη που φέρνει όλο και πιο κοντά τους ετήσιους στόχους για επίτευξη συνολικής παραγωγής που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ στο τέλος του χρόνου. 

Η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, αξιοποιεί την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην ασφαλιστική αγορά προς όφελός της, διευρύνοντας περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της, που στο τέλος εξαμήνου είχε διαμορφωθεί στο 18% στο σύνολο της αγοράς. 

Όχημα για την επίτευξη του στόχου είναι η ανακατανομή της πίτας του κλάδου αυτοκινήτου, μετά το πρόσφατο κλείσιμο πέντε εταιριών, που ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλείς εταιρείες και οδήγησε στο διπλασιασμό σχεδόν του στόλου των ασφαλισμένων αυτοκινήτων της. 

Ήδη στο τέλος Οκτωβρίου, τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα της εταιρείας εκτινάχθηκαν στις 790.000 από 480.000 στο τέλος του 2008, με συνέπεια ο στόχος των 860.000 ασφαλισμένων έως το τέλος του χρόνου, να δείχνει απόλυτα εφικτός. Η διοίκηση της εταιρείας, επισημαίνει ότι η εισροή νέων αυτοκινήτων, επιτυγχάνεται χωρίς εκπτώσεις στην τιμολογιακή της πολιτική, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που της εξασφαλίζει το όνομα του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας και η στήριξη που απολαμβάνει από το βασικό μέτοχο, την Εθνική τράπεζα. 

Η ανάπτυξη της  εταιρίας, δεν εξαντλείται στην ισχυρή στήριξη του μετόχου, αφού αξιόλογα είναι και τα αποτελέσματα του δικτύου, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, πέτυχε αύξηση των πωλήσεων σε νέα παραγωγή, κατά 15%, τη στιγμή που το σύνολο της αγοράς, κινείται με αρνητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής πέτυχε τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη εισροή νέας παραγωγής που κατέγραψε η εταιρεία στην ιστορία της, ενώ μέσα στους στόχους ήταν και η παραγωγή που προήλθε από το τραπεζικό δίκτυο.  

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στον κλάδο ζωής είχε διαμορφωθεί στο τέλος 6μήνου στο 22%, διπλάσιο δηλαδή από τη δεύτερη εταιρεία του κλάδου, ενώ στο 13% είχε διαμορφωθεί το μερίδιό της στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων. Η εκτόξευση των πωλήσεων συνδυάστηκε με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, που αναμένονται να διαμορφωθούν σε θετική βάση, παρά την ενσωμάτωση μέρους της πρόβλεψης για το πρόστιμό που κατέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τρεις εταιρίες του κλάδου για την υπόθεση Audatex, το οποίο έχει προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια. 

Επιπρόσθετο κόστος που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του 9μήνου,  είναι αυτό της συναινετικής καταγγελίας των συμβάσεων για 250 εργαζόμενους της εταιρείας. Ήδη μέχρι το τέλος 9μήνου είχαν αποχωρήσει 110 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται 130 επιπλέον αποχωρήσεις, που θα επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα της χρήσης. 

Προκειμένου πάντως η εταιρία να αντεπεξέλθει στο αυξημένο όγκο εργασιών, η Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να προσλάβει 20 πρώην υπαλλήλους της Ασπίδας, οι οποίοι θα απορροφηθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Η σταθεροποίηση του θετικού κλίματος στο χρηματιστήριο το τρίτο τρίμηνο του έτους, βοηθάει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων, τα οποία θα ανακοινωθούν σε επίπεδο ομίλου στις 23 Νοεμβρίου.