Ποιες είναι οι «μετοχές της ύφεσης»

Αν κάποιος συνεκτιμήσει τις μεγάλες δυσκολίες που «κρύβει» το 2010, σε συνδυασμό με το ότι τα φετινά κέρδη των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών είναι σαφώς χαμηλότερα από τα περυσινά, ενώ οι τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο, τότε δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ότι μεγάλη σημασία έχει όχι τόσο το timing μιας επένδυσης, αλλά οι σωστές επιλογές μετοχών. 

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες στο ΧΑ υπάρχουν αρκετοί τίτλοι των οποίων οι τιμές κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδά τους για το τελευταίο δωδεκάμηνο, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν και μετοχές που σημειώνουν χαμηλό δωδεκαμήνου!

Ανάλογο συμπέρασμα προκύπτει και αν συγκρίνουμε το σήμερα, με το χαμηλό της δεκαετίας, το Μάρτιο του 2003. Ενώ, λοιπόν, από τότε μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει περίπου 90%, περίπου μία στις τρεις μετοχές έχουν υποχρεωθεί σε πτώση κατά το διάστημα που μεσολάβησε.

Συμπερασματικά, δηλαδή, φαίνεται να έχουμε φύγει από την εποχή όπου «κλειδί» των κερδών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ήταν το πότε θα μπαίναμε και το πότε θα βγαίναμε από το χρηματιστήριο. Σήμερα, καθοριστικότερη σημασία έχει το αν τελικά θα επιλέξουμε τις κατάλληλες μετοχές ή όχι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές θα πρέπει από τώρα να αρχίζουν να εξετάζουν τις πιθανές μετοχικές επιλογές του 2010, κρίνοντας κατά πόσο αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά σε περιβάλλον ύφεσης. Αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα».