Ο Επόπτης αρνήθηκε να κλείσει το ραντεβού με το τέλος…

Αναμφισβήτητα η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να μην δημοσιοποιήσει τα ονόματα των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν προβλήμάτα και λειτουργούν εκτός ορίων νόμου, «πάγωσε» την αγορά. 
Ο ελληνικός και πολυεθνικός ασφαλιστικός μικρόκοσμος επιζητούσε αγωνιωδώς ένα οριστικό ξεκαθάρισμα που δεν ήλθε όπως οι περισσότεροι φαντάζονταν, δηλαδή με ονόματα εταιρειών, με τεράστια ποσά που χρειάζεται να καταβληθούν, με υποαξίες χαρτοφυλακίων κ.λπ..
Αν και η εποπτεία εντόπισε τα προβλήματα, τις εταιρείες και όλα όσα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, μετά από έντονο προβληματισμό πήρε την απόφαση να μην δώσει δημοσιότητα κανένα στοιχείο.
Η τακτική αυτή ενόχλησε διότι θύμισε ένα μακρύ παρελθόν μυστικότητας όπου οι «υγιείς» συμβίωναν με «ασθενείς» κάτι το οποίο είχε πολύ κακή επίδραση στην δομή την οργάνωση και την λειτουργία της αγοράς. Κανείς δε θέλει παρόμοια συνέχεια και γι΄ αυτό και η μη αποκάλυψη των ονομάτων όχι μόνο ενόχλησε αλλά και ανησύχησε.
Ωστόσο ο επόπτης έχει άλλα σχέδια και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας γνωρίζει ότι κάποιες ίσως και όλες από τις εταιρείες αυτές που σήμερα δεν ανακοίνωσε, δε θα τα βγάλουν πέρα μέχρι το Δεκέμβριο. 

Και ο λόγος είναι ότι προετοιμάζει , σειρά ελέγχων μέσα στους επόμενους μήνες που αφορούν: τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2009, τις συμμετοχές που εμφανίζουν κάποιες εταιρείες, τα χαρτοφυλάκιά τους, τα ποσά που δηλώνουν ως «ανακτήσιμα». 

Το χειρότερο; Τα ποσά που θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι εταιρείες αυτές για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που χρειάζονταν σήμερα και που δεν τα βρήκαν. Όσο και να κάποιοι ευελπιστούν ότι ροκανίζουν χρόνο, λεφτά δε θα βάλουν, εικονικές αυξήσεις κεφαλαίων θα μπορέσουν να ξανακάνουν και γενικά ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάνουν λάθος.

Η συνάντηση με το τέλος έρχεται   Απλώς ο επόπτης αρνήθηκε να κλείσει αυτός το ραντεβού.