Με φιλοσοφική προσέγγιση στην ασφαλιστική αγορά

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με ευδιάκριτο χαρακτηριστικό από την πρώτη στιγμή που θα τον γνωρίσει κανείς: την φιλοσοφική, προσέγγιση των καθημερινών απλών ή σύνθετων πραγμάτων.  Θα αναλύσει τα πάντα, θα τα δει από τη δική του σκοπιά, θα τα προσεγγίσει θεωρητικά, θα τα ανασυνθέσει θα τα συνδέσει με αξίες και αρχές που έχει βάλει στην ζωή του και τις οποίες τηρεί ευλαβικά. 
Άνθρωπος αυστηρά πειθαρχημένος, με  μεγάλη αίσθηση χιούμορ και αξιοσημείωτη ψυχραιμία ξέρει καλά ότι οι άνθρωποι μπορούν τα «πάντα» αρκεί να τα προσδιορίσουν, να τα ανάγουν σε στόχους και να τα υπηρετήσουν πιστά και αταλάντευτα. 

Αυτό έκανε στη ζωή του και πέτυχε αφού σήμερα ανήκει στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών. Κατόρθωσε από το «μηδέν» να δημιουργήσει μια σημαντική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που ποτέ δεν απασχόλησε τις εποπτικές αρχές και δεν προκάλεσε διαμαρτυρία ή παράπονα σε καταναλωτές. 

Η Ευρωπαϊκή Πίστη, με «όχημα» τον Χρήστο Γεωργακόπουλο ξεπέρασε τα τριάντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά γράφοντας τη δική της ιστορία που δεν αποκλίνει από την ιστορία του δημιουργού της. 

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, από την οικογένειά του, δεν έμαθε τίποτε για επιχειρήσεις συνεπώς η γνώση του δεν έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά. 

Δεμένος μέχρι σήμερα με την καταγωγή του δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του υπερβολές παρά την οικονομική του πρόοδο. Ούτε στο σπίτι, ούτε στην έξοδο, ούτε στην συμπεριφορά του, ούτε στις αποφάσεις του δεν διακρίνεται υπερβολή. Αντίθετα επικρατεί η συστηματική τάξη, η επιφύλαξη, η επανεξέταση των πραγμάτων πολλές και πολλές φορές. 

Ωστόσο αυτό δεν του στερεί το όραμα για την επόμενη ημέρα. Σκέπτεται προοπτικά, διαβλέπει την μετάβαση στα επόμενα χρόνια, επιχειρηματικά και προσωπικά. Έτσι ο κ. Γεωργακόπουλος, διαβάζει, γυμνάζεται, προσέχει την διατροφή του, θέτει νέους στόχους και εργάζεται για αυτούς. 

Δεν είναι παράξενο ότι δηλώνει πάντα: επάγγελμα ασφαλιστής δείχνοντας ότι αγαπά αυτή τη δουλειά. Άνθρωπος ελεύθερος, δημοκράτης σε όσα αναγνωρίζει ως θετικά αλλά και επαναστάτης, ανατρεπτικός, δεν σταματά ούτε στιγμή να σκέπτεται. Αυτό είναι και το μυστικό της δημιουργικότητάς του, στο οποίο συνέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια με τον δικό της στωικό χαρακτήρα η σύζυγός του Χρύσα με την οποία απέκτησε δύο κόρες που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους την αγάπη που τρέφει στην ελευθερία της σκέψης και στην δημιουργική καθημερινότητα.

Από μικρός ήθελε να ξεχωρίζει και αυτό τον βοήθησε να προχωρήσει. Η ζωή δεν του χαρίστηκε αλλά και αυτός προσπάθησε με πείσμα έχοντας όμως πάντα στην ψυχή του ένα τρίπτυχο: «συνέπεια -φιλεργατικότητα – εντιμότητα» που παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα απρόοπτα της ζωής δεν το απαρνήθηκε ούτε μια στιγμή. Αυτή ήταν και παραμένει η φιλοσοφία του. 
Γεννήθηκε στην Γορτυνία της Αρκαδίας και βίωσε την εμπειρία της πολυμελούς 11μελούς- οικογένειας. Αναμενόμενο να αναζητήσει την τύχη του στην πρωτεύουσα προσδοκώντας ότι η Αθήνα θα του προσφέρει κάτι διαφορετικό που όμως ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί. Δουλεύοντας ώρες πολλές, τέλειωσε το σχολείο και στην συνέχεια προχώρησε στην Πάντειο και την Νομική Θεσσαλονίκης.
 
Τα πρώτα εφόδια  αποκτήθηκαν οδηγώντας τον σε νέες σκέψεις. Έβαλε τέλος στις βιοποριστικές εργασίες και ένιωσε έτοιμος για μια νέα αρχή. Μπήκε στο οικονομικό τμήμα της εταιρείας ΑΛΛΑΤΙΝΗ και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Τότε σκέφθηκε να βρει μια άλλη δουλειά πιο ελεύθερη που θα τον ικανοποιεί περισσότερο και θα του δίνει αίσθηση προοπτικής.
 
Έτσι και στράφηκε σε μια ασφαλιστική εταιρεία όπου και σε αυτή την περίπτωση στην πενταετία κατάλαβε ότι ήταν εξαρτημένος –εργαζόμενος-. Τότε ήταν που έβαλε πλώρη στο επιχειρείν και μαζί με άλλους 19 φίλους του ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Πίστη τον Νοέμβριο του 1997. 
Η αρχή δεν ήταν εύκολη ούτε και η συνέχεια όπως αποδείχθηκε. Ανταγωνισμός, άγνοια, «άγουροι» εταίροι ήταν μερικές από τις δυσκολίες. 

Ωστόσο με το χρόνο, τα πράγματα έφτιαξαν η εταιρεία απόκτησε δομή και σαφή στόχο και έτσι ήλθε το 1989 όπου η κ. Γεωργακόπουλος σκέφθηκε ότι η εταιρεία έπρεπε να μπει στο χρηματιστήριο. Μαζί με την σκέψη ήλθαν και τα προβλήματα. Ένας εκ των εταίρων διαφώνησε προκαλώντας μια μάχη που κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια μέχρι που έληξε με την αποχώρηση του διαφωνούντος. Άμεσα υποστηρίχθηκε η είσοδος στο Χρηματιστήριο και τον Δεκέμβριο του 1997 η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που εντάχθηκε στην κύρια αγορά του ΧΑ με δημόσια εγγραφή. 

Έτσι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος της Ευρωπαϊκής Πίστης και του Χρήστου Γεωργακόπουλου. Η συνέχεια στο χρόνο μέχρι και σήμερα, στιγματίστηκε από πολλά γεγονότα. 

Τα δυσάρεστα ήταν αυτά που όπως αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, προκάλεσαν καθυστέρηση στην εξέλιξη της εταιρείας που είχε -και έχει- όλα τα εφόδια για να προχωρήσει δυναμικά. Τα ευχάριστα ήταν ότι η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται, να δείχνει την αξία της  στην αγορά και να συζητά ή να προχωρεί σε συνεργασίες με σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους όπως αυτόν της Τράπεζας Πειραιώς. 

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Πίστη και ο Χρήστος  Γεωργακόπουλος συνεχίζουν μαζί στην νέα εποχή. Τίποτε δεν έχει αλλάξει,  και τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Ο Χρήστος συνεχίζει να οραματίζεται –να δίνει το στίγμα του σε όλα και να μην αφήνει στην τύχη τίποτα-. Η εταιρεία ακολουθεί…