Αισιοδοξία επικρατεί στη ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

Αισιόδοξα για τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου το επόμενο δωδεκάμηνο είναι τα διευθυντικά στελέχη των ευρωπαϊκών εταιριών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Μάρτιος- Απρίλιος) της KPMG International και της ερευνητικής εταιρίας του περιοδικού Economist ( http://www.eiu.com/ ) η πλειοψηφία αυτών των στελεχών εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές στους επόμενους 12 μήνες. Στην έρευνα ρωτήθηκαν 315 στελέχη από 49 χώρες, και το 55% από αυτούς αναμένει βελτίωση στην οργανική ανάπτυξη, ενώ ένα 53% αναμένει ανάπτυξη μέσω εξαγορών. 

To 53% αναμένει επίσης αύξηση του όγκου των ασφαλίστρων, όπως και του ποσοστού των λειτουργικών εξόδων, και ένα 47%, των κεφαλαιουχικών αποθεμάτων. Λιγότερο αισιόδοξοι είναι για την χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεών τους, με μόνο το 40% να προβλέπει άνοδο.

«Η ασφαλιστική βιομηχανία δεν επηρεάστηκε όσο άλλοι κλάδοι από την οικονομική κρίση, και συνεπώς τα στελέχη της είναι πιο αισιόδοξα για το εγγύς μέλλον από ότι στελέχη από άλλες οικονομικές υπηρεσίες», εκτίμησε ο ασφαλιστικός διευθυντής της KPMG, κ. Φρανκ Ελλενμπύργκερ. «Ωστόσο, για όσο καιρό θα διαρκεί η ανάκαμψη, θα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά». 

Επιπλέον, το 81% των ερωτηθέντων έχουν αυξήσει τα επίπεδα διαχείρισης του επενδυτικού ρίσκου κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, και 79% του πιστωτικού ρίσκου. Πάντως, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων έχουν αυξήσει τα επίπεδα διαχείρισης του ρίσκου για όλα τα συστημικά ρίσκα της ασφαλιστικής βιομηχανίας.