ΟΑΣΕ: Επικροτεί τη συλλογική σύμβαση εργασίας 2009 – 2010

Είναι γνωστό ότι στον χώρο των επιχειρήσεων του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ίσχυαν μέχρι 31/12/2008, τρεις (3) διαφορετικές ΣΣΕ. Μία για τις ασφαλιστικές εταιρίες που είναι θυγατρικές τραπεζών, μία για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες και μία για τους εργαζόμενους στους Μεσίτες ασφαλίσεων και στους ασφαλιστικούς Πράκτορες. 

Βέβαια, οι δύο τελευταίες είχαν παρόμοιες ρυθμίσεις και ουσιαστικά «ταυτίζονταν» μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Πάγιο αίτημα και επιδίωξη της Ομοσπονδίας εργαζομένων είναι εδώ και πολλά χρόνια η ύπαρξη μιας ΣΣΕ στον κλάδο μας, που θα εξασφαλίζει κοινές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και κοινούς όρους κόστους εργασίας σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Α.Σ.Ε., αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση του, τον Ιανουάριο του 2009, ότι έχουν διαμορφωθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες και είναι συγχρόνως αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις, η ύπαρξη Ενιαίας Κλαδικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα περιλαμβάνει βελτιωμένες και σαφώς συγκλίνουσες ρυθμίσεις των υφιστάμενων Σ.Σ.Ε. 
Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 6 μήνες, υπεγράφη τελικά, στις 28 Ιουλίου 2009, ανάμεσα στην Ο.Α.Σ.Ε., την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), μία ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Με την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. επιτυγχάνεται η πάγια και αναγκαία στόχευση της Ομοσπονδίας μας και μπαίνουν οι βάσεις για ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η ισχύς της ΣΣΕ είναι διετής (1/1/2009 – 31/12/2010) και προβλέπει τρία διαστήματα αυξήσεων (1/1/2009- 1/9/2009 – 1/5/2010) στους βασικούς μισθούς και σε κάποια επιδόματα. Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων-βελτιώσεων, την 1/5/2010, η τελική οικονομική ωφέλεια στο εισόδημα των εργαζομένων ξεπερνά το 8,5%. Συγκεκριμένα, στις εταιρίες που υπάγονται στην ΣΣΕ θυγατρικών τραπεζών, αυξήθηκαν οι βασικοί μισθοί, το επίδομα τοκετού, το κατασκηνωτικό και τα έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού. 

Στους εργαζόμενους στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες, στους φορείς του κλάδου και στους μεσίτες ασφαλίσεων, αυξήθηκαν οι βασικοί μισθοί, το επίδομα πολυετίας, τα επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ, ΤΕΙ, και Ξένης γλώσσας, τα έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού και τα επιδόματα τηλεφωνητών και οδοιπορικών. 

Οι διαφοροποιημένες αυξήσεις στις προϋπάρχουσες επί μέρους συμβάσεις, έγιναν με γνώμονα και στόχο την τελική σύγκλισή των συμβάσεων αυτών. 

Στο πλαίσιο αυτό και για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου, καθιερώθηκαν βελτιωμένες κοινές ρυθμίσεις, όπως π.χ επιδόματα και όροι παροχής τους στους εργαζόμενους με προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες, στο ωράριο ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, κανονικές άδειες, προσλήψεις ανέργων συναδέλφων μας από τις εταιρίες κλπ. 

Τέλος, σημαντικός όρος της νέας ΣΣΕ είναι αυτός που καθορίζει την δημιουργία και την λειτουργία επιτροπής που αποτελείται από εργαζόμενους και εργοδότες με σκοπό την μελέτη και επεξεργασία μέτρων που θα αποβλέπουν στην πλήρη σύγκλιση όσων διαφορετικών όρων και ρυθμίσεων έχουν απομείνει στις προηγούμενες ΣΣΕ του χώρου.
 
Έτσι, τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί, για πρώτη φορά, ενιαίο εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της Ιδιωτικής ασφάλισης.