24,7 εκατ. ευρώ η συνεισφορά της Interamerican στα κέρδη της Eureko στο εξάμηνο

Τη σταθερότητά της στην πορεία κερδοφορίας στην οποία βρίσκεται κατά την τελευταία τετραετία (2005-2008), επιβεβαίωσε στο α’ εξάμηνο του έτους η Interamerican. Η Εταιρεία συνεισέφερε στον μητρικό Όμιλο EUREKO κέρδη προ φόρων 24,7 εκατ. ευρώ, με πιο αποδοτικό στην κερδοφορία τον κλάδο Υγείας. 
Ικανοποιητική κρίνεται και η εικόνα της παραγωγής ασφαλίστρων της Interamerican κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβανομένης υπ’ όψιν της έντονης επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε και η Επ.Ε.Ι.Α., ο Όμιλος παρουσίασε 255,3 εκατ. ευρώ συνολική παραγωγή, αυξημένη κατά 1,45% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2008 (251,6 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένης της ομιλικής αντασφάλισης Προσωπικής και Οδικής Βοήθειας.

Αξίζει να επισημανθεί η εξαιρετική ανάπτυξη των Ομαδικών Ασφαλίσεων της Εταιρείας κατά το α’ εξάμηνο, με νέα παραγωγή αυξημένη κατά 164% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2008.
 
Το business plan
 
Η Interamerican, παρουσιάζοντας συνεχώς λειτουργικά κέρδη από το 2005 έως και το 2008, στοχεύει στη διατήρηση της κερδοφορίας της κατά την επόμενη τριετία και στην περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. 

Παράλληλα, εστιάζει στη δημιουργία, ενσωμάτωση και διατήρηση σημαντικής αξίας για την Εταιρεία. Ακόμη, σταθερούς στόχους για την Interamerican αποτελούν η αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας σε όλο το φάσμα λειτουργιών, η ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων και της πολυκαναλικής διανομής και τέλος, η καινοτομία. 

Φέτος, τα αποτελέσματα στον κλάδο Υγείας -όπου αναπτύσσονται και συνεργασίες προώθησης του συστήματος Medisystem, που θα αποδώσουν κατά το β’ εξάμηνο- και τα νέα συμβόλαια του unit linked προϊόντος Capital αναμένεται, μαζί με την ανάπτυξη των Γενικών Ασφαλίσεων, να στηρίξουν τη συνολική παραγωγή πάνω από τα επίπεδα του 2008. 

Αναφερόμενος στην εικόνα της Interamerican κατά το α’ εξάμηνο του έτους, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γ. Κώτσαλος τονίζει ότι «οι υγιείς κεφαλαιακές και οργανωτικές βάσεις της Εταιρείας, σε συνδυασμό με τη βούληση των μετόχων να υποστηρίξουν περαιτέρω την επένδυσή τους στη χώρα μας και με τη στάση μας στην αγορά, που χαρακτηρίζεται από τις κατάλληλες προτάσεις στην κατάλληλη στιγμή, καθιστούν την INTERAMERICAN ιδιαίτερα ανταγωνιστική στο σημερινό απαιτητικό και ευμετάβλητο περιβάλλον. 

Η υψηλή φερεγγυότητα της εταιρείας και η αξιοπιστία της αποτελούν διακριτά στοιχεία για την Interamerican, σε μια περίοδο που όλες οι αγορές δοκιμάζονται ως προς την εμπιστοσύνη του καταναλωτή». Υπογραμμίζεται η αποζημιωτική συνέπεια της Εταιρείας έναντι των υποχρεώσεών της, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, έχει καταβάλει στους πελάτες της 132,6 εκατ. ευρώ.

 
Οι Μέτοχοι
 
Αισθητή ανάκαμψη σε σχέση με το ζημιογόνο β’ εξάμηνο του 2008 παρουσίασε κατά το πρώτο ήμισυ του 2009 η Eureko. Συγκεκριμένα, η μητρική της Interamerican σημείωσε καθαρά κέρδη 115 εκατ. ευρώ, περίπου στο επίπεδο των κερδών του α’ εξαμήνου του περυσινού έτους.
Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικά και επενδυτικά συμβόλαια ανήλθαν σε 10,6 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 14%, ανερχόμενη σε 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης, βελτιώθηκε ο δείκτης φερεγγυότητας φθάνοντας στο 176% επί των ελαχίστων θεσμικών απαιτήσεων επάρκειας κεφαλαίων.
Ήδη, ο Όμιλος Eureko υλοποιεί αποτελεσματικά τα μέτρα χρηματοοικονομικής και λειτουργικής ενδυνάμωσης που είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους, τα οποία αφορούν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και του βαθμού έκθεσης του χαρτοφυλακίου επενδύσεων σε κινδύνους, καθώς και στη βελτίωση της απόδοσης.