Αυξήθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ

Το ασφαλιστικό πρόβλημα εντείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αυξήθηκε στα 46,3 εκατ. από 45,7 εκατ. που ήταν το 2007. 

Η αύξηση αυτή οφείλεται -κυρίως- στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση. Ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε στα 176,3 εκατ. από 177,4 εκατ. που ήταν το 2007. 

Όσον αφορά τον αριθμό των ασφαλισμένων με ιδιωτική ασφάλιση μειώθηκε στο 58,5% το 2008 έναντι 59,3% το 2007. 

Ωστόσο αυξήθηκε στο 29% έναντι 27,8%, ο αριθμός των ασφαλισμένων από κρατικά ασφαλιστικά προγράμματα όπως το Medicaid και το Medicare. 

Σε πολιτειακό επίπεδο, η Μασαχουσέτη έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανασφάλιστων πολιτών μόλις 5,4%. Η μείωση είναι αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των ανασφάλιστων πολιτών. 

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης επιδοτεί ασφαλιστικά προγράμματα υγείας για τους χαμηλά αμειβόμενους, ενώ παράλληλα επιβάλλει κυρώσεις σε εργοδότες οι οποίοι δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους αλλά και σε πολίτες οι οποίοι δεν εγγράφονται σε ασφαλιστικά προγράμματα που τηρούν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις. 

Στον αντίποδα η πολιτεία του Τέξας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους ανασφάλιστους πολίτες (25,1%).