Οι προϋποθέσεις ασφάλισης έναντι τρομοκρατικού χτυπήματος

Πλήρως ασφαλισμένο ήταν το Χρηματιστήριο, όπως και η Στακόρ που βρισκόταν απέναντι αυτού, για τις ζημιές που υπέστησαν από το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένη εβδομάδος. Τι γίνεται όμως με τους απλούς καταναλωτές που επιθυμούν να ασφαλίσουν την κατοικία τους, την επιχείρησή τους ή το αυτοκίνητό τους για ανάλογες ζημιές. Οι προϋποθέσεις ασφάλισης και το κόστος της έχουν ως εξής:
 
·        Ζημιές από τρομοκρατική ενέργεια ή κακόβουλη πράξη: Η καταβολή αποζημίωσης για ζημιές από τρομοκρατικές ενέργειες δεν είναι απλή υπόθεση. 

Το θύμα καλύπτεται ασφαλιστικά μόνο εφόσον υπάρξει προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης από συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ή επίσημη ανακοίνωση αρμόδιου κρατικού φορέα στην οποία να γίνεται αναφορά σε τρομοκρατικό χτύπημα. 

Όμως πλήρως καλυμμένος μπορεί να αισθάνεται ο ασφαλισμένος εφόσον στη σύμβασή του αναφέρεται και η κάλυψη των κακόβουλων πράξεων, ενώ η φράση που θα πρέπει να φέρει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι «κάλυψη ζημιών από τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες πράξεις, στάσεις, απεργίες ή πολιτικές ταραχές». 

Όσο για το κόστος της ασφάλισης για τις τρομοκρατικές ενέργειες, υπολογίζεται στα 1 με 2 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. 

Τέλος, ειδικότερα για το αυτοκίνητο οι καλύψεις είναι τριών κατηγοριών. Κάλυψη τρομοκρατικών ενεργειών, κάλυψη τρομοκρατικών ενεργειών και κακόβουλων πράξεων (συνήθως προσφέρεται μόνο με μικτή ασφάλιση) και κάλυψη τρομοκρατικών ενεργειών και κακόβουλων πράξεων για φωτιά (π.χ. γκαζάκια).

·        Ζημιές από πτώση αεροσκαφών ή πτώση αντικειμένων που πέφτουν από αυτά: Η συγκεκριμένη ασφάλιση δίδεται μόνο με τη μορφή «πακέτου», συνδυαζόμενη δηλαδή με άλλες ασφαλιστικές καλύψεις, διότι μέχρι και το τραγικό συμβάν των δίδυμων πύργων στις ΗΠΑ ο εν λόγω κίνδυνος θεωρείτο μη εμπορικός, με ιδιαίτερα χαμηλό ρίσκο. 

Το κόστος του συμβολαίου συνήθως δεν ξεπερνά τα 1 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, όταν η φωτιά καλύπτεται για περίπου 1,5 με 2,5 ευρώ τα 3.000 ευρώ και ο σεισμός για 6 με 9 ευρώ τα 3.000 ευρώ. 

Στις καλύψεις περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις για ζημιές από θραύσματα που μπορούν να εκσφενδονιστούν μετά την πρόσκρουση ενός αεροσκάφους στο έδαφος ή σε άλλες επιφάνειες. Βέβαια, τα θύματα ή οι συγγενείς αυτών, έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αποζημιώσεις για την αστική ευθύνη που ενδεχομένως φέρει η αεροπορική εταιρεία, με αγωγές που θα πρέπει να καταθέσουν εναντίον της.

·        Καταστροφές από πολεμικές ενέργειες: Η ασφάλιση αυτή ουσιαστικά δεν προσφέρεται από τις εταιρείες του κλάδου διότι οι συνέπειες μιας πολεμικής σύρραξης δεν μπορούν παρά να είναι απρόβλεπτες. 

Μοναδικές ίσως περιπτώσεις κάλυψης καταστροφών από πολεμικές ενέργειες αποτελούν τα ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που υπογράφουν –σπανίως- μεγάλες εταιρείες με ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στα οποία αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι καλύψεις και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η ασφαλιστική έναντι του πελάτη της.