Τι σημαίνουν οι εκλογές για τα κρατικά χαρτιά

Η Σοφοκλέους ξεπερνά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και δείχνει τώρα να «ποντάρει» τώρα στην προοπτική ανάδειξης αυτοδύναμου ή συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος, ικανού να λάβει τολμηρά μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και να υλοποιήσει πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας.
Το «στοίχημα» φαίνεται πρόωρο και ριψοκίνδυνο ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι μετοχές εταιριών για τις οποίες στην αγορά επικρατεί η εντύπωση ότι θα ευνοηθούν από τη διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή.
Στην ναυαρχίδα της Σοφοκλέους την Εθνική το Δημόσιο ελέγχει περί το 15% και είναι άγνωστες ακόμη οι βουλές της νέας κυβέρνησης ωστόσο ήδη παίζει αρκετά το σενάριο περί στήριξης του κ. Αράπογλου. 

Για την ΕΥΑΘ που έχει προκηρυχθεί ήδη ο διαγωνισμός ήδη παραπέμπεται στις καλένδες ενώ σίγουρα πηγαίνει πίσω και ο διαγωνισμός για την ΕΥΔΑΠ. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον ΟΤΕ καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει ακόμα και για εκ νέου κρατικοποίησή του πράγμα που φαντάζει αρκετά δύσκολο. 

Ωστόσο σίγουρα μένει πίσω το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ενώ επισφαλής είναι πλέον η θέση του κ. Βουρλούμη ως πρόεδρος του ομίλου. Αλλαγή διοίκησης αναμένεται και στον ΟΠΑΠ την ώρα που η συμφωνία με τους πράκτορες παραμένει ακόμα ανυπόγραφη, ενώ ο διαγωνισμός για το Ξυστό μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο. 

«Απομακρύνεται» ο στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΛΘ καθώς θα πάρει αρκετό καιρό για το νέο Υπουργό Ναυτιλίας να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό. Αλλαγές διοικήσεων θα υπάρξουν σίγουρα σε ΔΕΗ, ATE bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση των ξένων funds, τα οποία κατά κανόνα φροντίζουν να περιορίζουν τις θέσεις τους σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων με πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής.