Προβληματισμένες οι ασφαλιστικές λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών

Αν κάτι δεν επιθυμούσε η ασφαλιστική αγορά να συμβεί την περίοδο αυτή  ήταν να προκηρυχθούν εκλογές. Η προσφυγή της χώρας στις κάλπες και το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό να αλλάξει άρδην, προβληματίζουν μεγάλη μερίδα της ασφαλιστικής αγοράς. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν καθυστερήσεις στη διαδικασία εξυγίανσης του κλάδου. Όπως αναφέρουν, η Επ.Ε.Ι.Α. για να ολοκληρώσει το έργο της θα πρέπει να έχει διασφαλισμένη τη συνεχή υποστήριξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που εποπτεύει το έργο της. 

Ωστόσο, λόγω της προεκλογικής περιόδου είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις να μην τρέξουν όπως αρχικά σχεδιάσθηκαν. Ως μια από τις σοβαρότερες «επιπλοκές» αναφέρεται το «πάγωμα» τόσο της κατάρτισης του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία Εγγυητικού Κεφαλαίου στον κλάδο Ζωής, όσο και της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για τον τρόπο δράσης της Επιτροπής σε περίπτωση ανάκλησης άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρείας επίσης του κλάδου Ζωής. 

Πάντως από την πλευρά της Επιτροπής δηλώνεται ότι το έργο της θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και ότι θα επιμείνει στην τήρηση της προθεσμίας της 15ης Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των περιθωρίων φερεγγυότητας και των αποθεμάτων των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών για τις οποίες έχει τεθεί ανάλογο ζήτημα. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Επ.Ε.Ι.Α. έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο για την ημέρα αυτή να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις. 

Εξελίξεις θα υπάρξουν στις 17 του μηνός, οπότε η Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τη 15η Σεπτεμβρίου προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσο οι εταιρείες με ανοικτά αποθέματα και περιθώρια φερεγγυότητας κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους.  

Αν υπάρξουν αρνητικές διαπιστώσεις, μένει τότε να φανεί το κατά πόσο θα προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, ή αν τελικά θα προτιμήσει να αφήσει το χρόνο να κυλήσει έως και τις εκλογές, προκειμένου να δράσει μετεκλογικά, έχοντας τότε ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, όπως και για τις προθέσεις της σε ότι αφορά το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς.