Έξυπνες συμβουλές για μείωση του κόστους ασφάλισης

Σεπτέμβριος. Μήνας ανασύνταξης δυνάμεων. Μήνας επαναπροσδιορισμού στόχων και επιδιώξεων. Ο μήνας που παραδοσιακά τα νοικοκυριά μελετούν τα οικονομικά τους, προκειμένου να αποφασίσουν ποια έξοδα διατηρούν και ποια «κόβουν». 

Μια λοιπόν και ο φετινός Σεπτέμβριος δεν είναι ίδιος με κανέναν προηγούμενο λόγω της διεθνούς κρίσης και των επιπτώσεων της στην εγχώρια αγορά, το IW προτρέπει τους αναγνώστες του πριν αποφασίσουν το τι θα πράξουν με τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους, ατομικά και οικογενειακά, και πολύ περισσότερο, πριν ακυρώσουν κάποιο από αυτά, να διαβάσουν τις γραμμές που ακολουθούν, διότι η θεραπεία «πονάει χέρι-κόβει χέρι» σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται. 

Αντί της ακύρωσης λοιπόν κάποιου συμβόλαιο προτείνει τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών κάθε ασφαλισμένου με την προοπτική μείωσης του κόστους ασφάλισης. 

Πολύ απλά, ένα δεύτερο κοίταγμα στο συμβόλαιο ασφάλισης του αυτοκινήτου μιας οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές του ασφαλίστρου. 

Ο ασφαλισμένος δεν έχει παρά να προσέξει για παράδειγμα, για τι κεφάλαια είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό του σχετικά με τον κίνδυνο της κλοπής και το κατά πόσο τα κεφάλαια αυτά είναι ανάλογα της αξίας μεταπώλησης του οχήματος, διότι σε πολλά συμβόλαια παρατηρείται το φαινόμενο της υπερασφάλισης. 

Περικοπή στο κόστος μπορεί να γίνει επίσης αλλάζοντας το «πακέτο» ασφάλισης, όπως και με την επιλογή άλλης ασφαλιστικής εταιρείας με πιο ανταγωνιστικό ασφάλιστρο, ενώ τα οφέλη από αντίστοιχες κινήσεις διπλασιάζονται αν μια οικογένεια ασφαλίζει δύο αυτοκίνητα. 

Προς την ίδια κατεύθυνση μπορεί να κινηθεί ο ασφαλισμένος και για τα προγράμματα Υγείας. Έχει τη δυνατότητα δηλαδή, από το να ακυρώσει το συμβόλαιο γιατί δεν βγαίνει οικονομικά, να αυξήσει την απαλλαγή καθιστώντας το λιγότερο κοστοβόρο, όπως και να ελέγξει με μεγαλύτερη προσοχή τις καλύψεις που του παρέχει το κύριο Ταμείο Ασφάλισης ώστε να ζητήσει από την ασφαλιστική εταιρεία συμπληρωματική κάλυψη. 

Πάντα βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής, με την προοπτική εξασφάλισης ενός πιο οικονομικού συμβολαίου. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι διορθωτικές κινήσεις με τα κόστη, τις καλύψεις ή τις παροχές δύναται να γίνουν και με άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία να αφορούν στην ασφάλιση περιουσιακών στοιχειών -κινητών και ακίνητων- επιχειρηματικών ή και προσωπικών κινδύνων. 

Αν από κάθε συμβόλαιο ο ασφαλισμένος καταφέρει και εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας τουλάχιστον 100 ευρώ σε ετήσια βάση, τότε σίγουρα έχει επιτύχει το στόχο του, διατηρώντας ενεργά και για το 2010 όλα τα ασφαλιστήριά του.