Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Μπορεί η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών να ταλανίζει την αγορά, ωστόσο την πρώτη γραμμή αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα. 

Οι εισηγμένες δεν χάλασαν την… παράδοση και η πλειοψηφία εξ αυτών προχώρησε στην ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Τα καλύτερα των αναμενόμενων και καλύτερα του πρώτου τριμήνου αποτελέσματα έδωσαν θετικό μήνυμα για την εξέλιξη της χρήσης, ωστόσο παγίδες υπάρχουν ακόμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές. 

Συνολικά 169 εισηγμένες σημείωσαν κέρδη εκ των οποίων οι 47 αύξησαν τα κέρδη τους, οι 90 τα μείωσαν και οι 32 επέστρεψαν στην κερδοφορία. Από τις 111 ζημιογόνες εισηγμένες οι 41 ενίσχυσαν τις ζημιές τους, οι 90 τις μείωσαν, ενώ 48 εταιρίες επέστρεψαν σε ζημιές.

Από τις εταιρίες που ξεχώρισαν πλην του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ, o Ελλάκτωρ, η ΑΒΑΞ, η Folli- Follie, η Aegean, η ΕΥΑΘ, το Υγεία και η Motor Oil. 

Εκτός από την δυναμική των κερδών η ποιότητα των κερδών ήταν κατά κύριο λόγο λειτουργική και η διεύρυνση αφορούσε εκτός των κέρδη, τζίρους και περιθώρια κερδών. 

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν ο Καρέλιας, η Σωληνουργία Κορίνθου, η Moda Bagno, η Sprider, η MLS Πληροφορική, ο Κλουκίνα και η Αθηνά.
Στον αντίποδα αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο κλάδος βασικών μετάλλων με όλες τις εταιρίες να εμφανίζουν ζημιές και συνολική «χασούρα» 101 εκατ. ευρώ (εξάμηνο). 

Κακή εικόνα είχαμε ακόμα στους κλάδους των καλωδίων, της ξυλείας και επίπλου (επίσης όλες οι εταιρίες ζημιογόνες) και των εκδόσεων λόγω της πολύ μειωμένης διαφημιστικής δαπάνης η οποία εξακολουθεί να συμπιέζει την τελική γραμμή και στο β’ τρίμηνο.

Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά τον Αύγουστο ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη +4,4% έναντι 6,9% τον προηγούμενο μήνα (τον Ιούλιο), όπου ο FT-20 κατέγραψε μηνιαία κέρδη 6,4% λόγω της εντυπωσιακής ανόδου των τραπεζικών μετοχών όπως της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Ο FTSE 20 ενισχύθηκε 6,4%, o  FTSE 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά -1,6% και ο FTSE-80 έκλεισε τον Ιούλιο με απώλειες -1,8%.