Κίνητρα στις ασφαλιστικές για αγορά προβληματικών χαρτοφυλακίων ζωής από την κυβέρνηση

Ως προάγγελος εξελίξεων, ερμηνεύεται η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα του Δημοσίου να ορίσει επόπτη για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής, ασφαλιστικής εταιρείας της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας. 

Η ρύθμιση έρχεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, που εντείνεται η φημολογία για το ενδεχόμενο ανάκλησης αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών όχι μόνο του κλάδου αυτοκινήτου, αλλά και του κλάδου ζωής. 

Σύμφωνα με όσα ορίζει η τροπολογία, ο επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής, είναι πρόσωπο άλλο από τον επόπτη εκκαθάρισης και θα πρέπει να διαθέτει ειδική πείρα και γνώσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα. 

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει επίσης τη δυνατότητα -υπό την επιμέλεια του επόπτη- μερικής ή ολικής μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα του Δημοσίου να παράσχει εγγύηση υπέρ των ασφαλισμένων, σε περίπτωση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής, ασφαλιστικής εταιρείας της οποίας ανακαλείται η άδεια. 

Η εγγύηση μπορεί να δοθεί είτε βρεθεί ανάδοχος ανάληψης του χαρτοφυλακίου είτε όχι και θα αποτελεί επιλέξιμο στοιχείο, τόσο για την ασφαλιστική τοποθέτηση όσο και για το περιθώριο φερεγγυότητας. 

Η τροπολογία, σύμφωνα με τη φημολογία που αναπτύσσεται, επιταχύνει τις εξελίξεις για λήψη αποφάσεων από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, πριν την εκπνοή της 2μηνης προθεσμίας που έχει δοθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από 5 ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου, που φέρονται να επιβαρύνονται με έλλειμμα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. 

Η επίσπευση των αποφάσεων σύμφωνα με τη σχετική φημολογία επιβάλλεται λόγω της αδυναμίας μεγάλου ασφαλιστικού ομίλου να καλύψει το έλλειμμα που έχει διαπιστώσει ο έλεγχος της εποπτικής αρχής, παρά την ένταξή του στις ευνοϊκές διατάξεις για την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού και σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες ακόμα και εντός του Ιουλίου. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ελληνική αγορά δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο προηγούμενο ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας, πλην της περίπτωσης της εταιρείας Μεσόγειος, το 1996. 

Το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, είχε αναλάβει η Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος, καθώς το χαρτοφυλάκιό της, δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. 

Η τροπολογία αν και προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ανάδοχος που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που κλείνει, δεν ρυθμίζει τις λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. 

Σε κάθε περίπτωση η εγγύηση του δημοσίου, επιχειρείται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας κυρίως για τους κατόχους συνταξιοδοτικών ή αποταμιευτικών προγραμμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές εάν η εγγύηση θα καλύπτει και τους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων. 

Η τροπολογία καταλήγει πάντως ότι η Επ.Ε.Ι.Α., μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας.