Ζητούνται καλές ειδήσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε ότι η αγορά δυσκολευόταν να προβλέψει ποιο από τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της οικονομίας θα επικρατήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Το θετικό σενάριο ήθελε αξιοσημείωτη άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και αποφυγή των δυσμενών σεναρίων για τις τραπεζικές επισφάλειες σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αρνητικό σενάριο ήθελε μετά το καλοκαίρι να δούμε τον «πάτο του βαρελιού» στην πραγματική οικονομία και από το 2010 και μετά ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι πολύ περιορισμένος.
Την εβδομάδα πέρασε, η αγορά μπορεί να μην πήρε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο τις επτά ημέρες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκδοση της Insurance Week, το αρνητικό σενάριο φαίνεται να κέρδισε κάμποσους πόντους. Ειδικότερα για την Ελλάδα, έχουμε να ακούσουμε καλή είδηση τουλάχιστον εδώ και σαράντα ημέρες, ενώ όλα τα νέα είναι είτε αρνητικά, είτε «γκρίζα».
Στην τρέχουσα φάση, η επιδείνωση των προσδοκιών βρίσκει τη Σοφοκλέους σε μια δύσκολη φάση, καθώς:
·        Ο όγκος των συναλλαγών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Ιανουαρίου.
·        Το περιορισμένο στο σύνολό του ενδιαφέρον, βρίσκεται εστιασμένο στη μετοχή και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας.
·        Η εμπορευσιμότητα στην περιφέρεια έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχει επιστρέψει πολύ κοντά στο χαμηλό του δωδεκαμήνου.
Προφανώς, το κλίμα έχει βαρύνει εκ νέου, πλην όμως οι οπαδοί της θεμελιώδους ανάλυσης σε τέτοιες περιόδους «χτίζουν σταδιακά θέσεις» σε ελκυστικά επίπεδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*