Γιατί «βαραίνει» το κλίμα στο ΧΑ

Με έντονη επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι Έλληνες επιχειρηματίες το δεύτερο εξάμηνο του 2009, παρά την αισιοδοξία που αρχικά εκφράστηκε από ορισμένους βλέποντας μια μικρή ανάκαμψη επιδόσεων από το Μάιο και μετά. 

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι τα χειρότερα της κρίσης τα έχουμε δει. «Μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων έχουμε γύρω στις 2.000 απολύσεις εργαζομένων» σημειώνει βασικός μέτοχος εισηγμένης από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις κατά το τελευταίο εννεάμηνο θα ασκήσουν δευτερογενείς αρνητικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία, από το φθινόπωρο και μετά. Προς την ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να επιδράσει και ο μειωμένος φέτος, τουρισμός. 

Τι σημαίνουν αυτά; Ότι οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών θα παραμείνουν κατά κανόνα ασθενείς τόσο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, όσο πιθανότατα και κατά το επόμενο έτος.  

Πέραν αυτού, η προσδοκία για επιβολή σκληρότερων φορολογικών μέτρων από το φθινόπωρο και μετά, θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία. Επί του παρόντος πάντως, ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή, λες και υπάρχουν κάποια «δυνατά χαρτιά» που θα γίνουν γνωστά με διαφορά φάσης, στο μέλλον. 

Όπως γίνεται φανερό, η περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας δεν ευθύνεται για την πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς μόνο δευτερευόντως την επηρεάζει. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, τα οφέλη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μόνο θετικά θα μπορούσε να είναι.