Ασκήσεις επί χάρτου

Το μαρτύριο αποδεικνύεται αργό και με διάρκεια… για την ασφαλιστική αγορά που αναμένει τις πολύκροτες –λένε οι πληροφορίες- αποφάσεις της Επ.Ε.Ι.Α.
 
Η πολιτική απόφαση για την εξυγίανση –στο βαθμό που αυτή είναι κατασταλαγμένη- είναι και ο καταλύτης για τα όσα αναμένονται.
 
Ωστόσο ο καιρός περνά και το σχέδιο εξυγίανσης δεν μπαίνει σε εφαρμογή οδηγώντας σε σκέψεις και για την πολιτική απόφαση και για τους τεχνικούς χειρισμούς.
 
Όπως και να έχει η αναμονή συνεχίζεται όπως και τα προβλήματα της αγοράς.
 
Κάποιοι προφητικά μιλούν για ντόμινο εξελίξεων που θα διακριθεί από την αναδιάταξη των δυνάμεων των εταιρειών ακόμα και χωρίς να έχει αποφασιστεί η εξυγίανσή της.
 
Ήδη, οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων (που δεν τα βρίσκουν).
 
Οι πολυεθνικές όχι μόνο φαίνεται να αλλάζουν τα σχέδιά τους για επεκτάσεις και εξαγορές,  αναμένοντας το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς αλλά προχωρούν και σε χειρότερα σενάρια έχοντας βιώσει την εμπειρία του ελληνικού εδάφους.
 
Μπορεί να θεωρηθεί και οιωνός ότι στελέχη πολυεθνικής εταιρείας, εξετάζουν να «μετακομίσουν» σε νέα πολυεθνική γειτονία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον μάνατζερ της εταιρείας.   
 
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσουν κρατήσουν η Εθνική Ασφαλιστική και η ΑΤΕ Ασφαλιστική καθώς και αυτές δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις.
 
Προς το παρόν φημολογείται ότι βολιδοσκοπούν τα χαρτοφυλάκια κάποιων μικρότερων εταιρειών. 
 
Ανοικτό παραμένει και το θέμα του Ομίλου της Ασπίδας και οι κινήσεις του μεγαλομετόχου κ. Παύλου Ψωμιάδη, συνθέτοντας έναν μεγάλο γρίφο για το σύνολο της αγοράς. 
 
Λέγεται ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει -από κάποιες πλευρές- για την Aspis bank σκοντάφτει στο γεγονός ότι για οποιοδήποτε deal ο βασικός μέτοχος έμμεσα ή άμεσα εμπλέκει και την ασφαλιστική.
 
Ασκήσεις επί χάρτου σε όλα τα επίπεδα….βλάπτουν σοβαρά την εξέλιξη.