Συναγερμός για τον ιό της «γρίπης των χοίρων» στην Ευρώπη

Η εμφάνιση του ιού της «νόσου των χοίρων» στην Ελλάδα δημιούργησε συναγερμό όχι μόνο στα ελληνικά νοσοκομεία αλλά και τις πρώτες ανησυχίες σε ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα , όταν και έγινε γνωστό διεθνώς το πρόβλημα, οι μεγάλες ξένες ασφαλιστικές σε Γαλλία , Βρετανία , Γερμανία και Ιταλία είχαν κάνει στα κεντρικά επιτελεία τους τις πρώτες συσκέψεις με τα στελέχη των κλάδων υγείας όπου έγιναν αναφορές στον κίνδυνο επέκτασης του ιού αλλά και στις πιθανές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη. Άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει στις μεγάλες μητροπόλεις του εξωτερικού τους κινδύνους για μία πιθανή πανδημία. 

 Οι ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό , όπως αναφέραμε είχαν αρχίσει ήδη να απασχολούνται με το θέμα και μάλιστα είχαν τις πρώτες επαφές με τους μεγάλους αντασφαλιστικούς οίκους προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα τόσο τα ιατρικά όσο και τα οικονομικά-ασφαλιστικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναφορά για αύξηση των αντασφαλίστρων αλλά ουσιαστικά παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις σε αντασφαλίστρα και μετακύληση αυτών στα ασφάλιστρα Υγείας.
 
Εξαιρέσεις ασφαλιστικών καλύψεων
 
Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν από τους αντασφαλιστές και τους ασφαλιστικούς οίκους στη Βρετανία  είναι η εξαίρεση των καλύψεων για συγκεντρώσεις και συναυλίες έναντι των υιών. Ορισμένες μάλιστα προχώρησαν και σε εξαιρέσεις καλύψεων σε αεροπορικά ταξίδια για προληπτικούς λόγους. 

Πάντως όλα τα επιτελεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών παραμένουν τον τελευταίο μήνα σε εγρήγορση γιατί η επέκταση της νόσου θα σημάνει πέρα από τις ιατρικές επιπτώσεις και δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ σε ιατρικές θεραπείες. 

Στην Ελλάδα οι πρώτες συζητήσεις έγιναν μόλις πρόσφατα και αιτία ήταν η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού. Ήδη οι μεγάλες ασφαλιστικές που συνεργάζονται με ελληνικές ιδιωτικές κλινικές έχουν έρθει σε επαφή για να καθορίσουν τις μορφές αντίδρασης και κυρίως να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει σήμερα. 

Στελέχη ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούν απομακρυσμένο το ενδεχόμενο για άμεση αύξηση ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας και τονίζουν ότι αυτό θα γίνει μόνο αν οι κλινικές με τις οποίες συνεργάζονται ακολουθήσουν και αυτές πολιτικές ανατιμήσεων στα τιμολόγιά τους. 

Πάντως το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει άμεσα και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών που σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα το χειρίζεται η Επιτροπή των Underwritters και η οποία έχει έρθει σε επικοινωνία με τις ασφαλιστικές. Επίσης είναι πιθανή η άμεση κατάρτιση ενημερωτικής καμπάνιας προς το ευρύτερο κοινό κατά τα πρότυπα της προηγούμενης καμπάνιας για τα τροχαία ατυχήματα.