Άδικα «ροκανίζουν» το χρόνο…

Η κρίσιμη ώρα πλησιάζει για την ασφαλιστική αγορά καθώς η Εποπτική αρχή σύμφωνα με τις πληροφορίες μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει στις εταιρείες και το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. 
Μετά η μία μετά την άλλη οι εταιρείες με τα ελλείμματα που δεν είναι καθόλου ασήμαντα θα κληθούν να δώσουν στίγμα προθέσεων για όχι για το ένα θέλουν –αυτό δεν αμφισβητείται- αλλά για το αν μπορούν να βρουν τα κεφάλαια που τους λείπουν. 
Οι πληροφόρηση του IW συγκλίνει στην άποψη ότι όσοι προσπαθούν να «ροκανίσουν» το χρόνο ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ματαιοπονούν. Και αυτό διότι η Εποπτική Αρχή δεν προτίθεται να ενταχθεί σε μια διαδικασία  άκαρπων συζητήσεων που στο μόνο που θα οδηγήσουν είναι να χαθεί και άλλος χρόνος. Η απόφαση είναι να τεθούν εκτός όσες δεν εφάρμοσαν αυτά  που ορίζει η νομοθεσία. Και αυτό θα γίνει.  

Αντίθετα λέγεται αρμοδίως, ότι σε όσες περιπτώσεις επιδειχθεί από τις εταιρείες καλή θέληση και μπουν «λεφτά στα ταμεία» τότε θα υπάρχει επιείκεια καθώς κανείς δε θέλει να κλείνει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο η ενεργοποίηση της ΕπΕΙΑ δεν θα πρέπει να περιχαρακώνεται μόνο στις εταιρείες που έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα. 

Η δραστηριοποίησή της στην αγορά ξεπερνά το όριο των «προβληματικών» και αγγίζει και τις μεγάλες φερέγγυες καθόλα εταιρείες αλλάζοντας τα δεδομένα της μέχρι σήμερα λειτουργίας τους. Ετοιμάζονται αποφάσεις που θεσπίζουν την στενή παρακολούθηση όλων των εταιρειών στις επενδύσεις τους, στις συνεργασίες τους, στην διαχείρισή των κεφαλαίων, δραστηριότητες που μέχρι σήμερα αποτελούσαν πεδίο ανεξερεύνητο. 

Αναμφισβήτητα όλα αυτά δημιουργούν δυσκολίες και μπορεί να μη τρομάζουν τις εταιρείες αλλά σαφώς το να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση όταν επί σειρά ετών έχουν «εκπαιδευτεί» να αναπτύσσονται αλλιώς, αποτελεί μια διαφορετική περίοδο όπου όλες οι κινήσεις θα ελέγχονται αυστηρά και οι εταιρείες, ιδιοκτήτες και διοικητικά συμβούλια θα κρίνονται και θα λογοδοτούν. 

Παρά την αδημονία πολλών εταιρειών που μιλούν ήδη για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επιδιωκόμενης εξυγίανσης, όλα δείχνουν ότι η νέα εποχή πλησιάζει για την ασφαλιστική αγορά,. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αγορά όχι μόνο θα αριθμεί λιγότερες εταιρείες αλλά καθημερινά όσες μείνουν θα δοκιμάζονται σκληρά αντιμετωπίζοντας και αυτές το καθεστώς της εποπτικής αυστηρότητας που επιζητούσαν.