Εγκρίθηκε από την ΕπΕΙΑ ο Κανονισμός για την τήρηση του Μητρώου Επενδύσεων

Με γνώμονα τον καλύτερο έλεγχο των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών η ΕπΕΙΑ στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ενέκρινε τον κανονισμό για την τήρηση του Μητρώου Επενδύσεων. Εκτός από τον έλεγχο των επενδύσεων που η κάθε ασφαλιστική εταιρία δεσμεύει σε ασφαλιστική τοποθέτηση για την κάλυψη των αποθεμάτων της, συστηματικός θα είναι πλέον και ο έλεγχος στην ελεύθερη περιουσία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. 
Ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα στην Εποπτική Αρχή να ελέγχει αποτελεσματικότερα την τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση και ουσιαστικά να εντοπίζει και να αποτιμά κάθε περιουσιακό τίτλο εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια.
Ο Κανονισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ενημερώνουν τον Επόπτη για τα περιουσιακά τους στοιχεία ανά τρίμηνο διάστημα με την αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων και σε διάστημα 10 ημερών εφόσον τα αρχεία αυτά ζητηθούν από την ΕπΕΙΑ εκτάκτως.
Επίσης ο Κανονισμός θα επιτρέψει στον Επόπτη να γνωρίζει ποιος είναι ο εκδότης των επενδυτικών τίτλων, ποιος είναι ο θεματοφύλακάς τους και ποια η αξία τους, προκειμένου να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα σε ότι αφορά την εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των ασφαλισμένων.
 
 Υποχρεώσεις εταιρειών
Η παρακολούθηση, θα γίνεται σε 3μηνη βάση , μέσα από την υποβολή του
Μητρώου Περιουσιακών Στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση και του Μητρώου Ελεύθερης Περιουσίας. Οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν επιπλέον και το Ημερολόγιο Μεταβολών Ασφαλιστικής Τοποθέτησης, το οποίο θα ενημερώνεται καθημερινά στη λήξη των ημερήσιων συναλλαγών και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στην ΕπΕΙΑ, εφόσον ζητηθεί για την άσκηση του εποπτικού της έργου.
 
Ο Κανονισμός για τα περιουσιακά των ασφαλιστικών εταιρειών εγκρίθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕπΕΙΑ., κατά την διάρκεια του οποίου αποφασίσθηκαν και τα εξής:
 
         Η υπό προϋποθέσεις συμμετοχή του ομίλου Ασπίς Holding στην Proton Ασφαλιστική.
         Οι τοποθετήσεις διευθυντών και τμηματαρχών στο μηχανισμό της ΕπΕΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκαν περισσότερα από 40 στελέχη της Επιτροπής.
         Ζητήματα που αφορούσαν στην εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες λειτουργίας είχαν ανακληθεί κατά το παρελθόν.
 
Τέλος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕπΕΙΑ εξέτασαν φακέλους ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες γνωστοποίησαν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή αποφάσεις περί αύξησης μετοχικών κεφαλαίων για την κάλυψη υποχρεώσεών σε αποθέματα και περιθώρια φερεγγυότητας.
Επίσης, εξετάσθηκαν φάκελοι εταιρειών οι οποίες ζήτησαν να κάνουν χρήση της διάταξης περί κάλυψης των αποθεμάτων τους σε τρεις δόσεις, ή ενημέρωσαν τον Επόπτη ότι προτίθενται να καλύψουν εμπρόθεσμα το 100% των υποχρεώσεών τους.
Μένει να φανεί ποιες εξεδήλωσαν ανάλογο ενδιαφέρον και, το σπουδαιότερο, κατά πόσο θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.