«Κρεμάστηκε» και πάλι η αγορά στην εξυγίανση…

Ακόμη μια φορά η ασφαλιστική αγορά τελεί εν αναμονή. Κρατά δηλαδή μια στάση που την γνωρίζει καλά αφού χρόνια τώρα βρίσκεται σε αυτή περιμένοντας κάτι πολύ απλό: την εξυγίανση του κλάδου. Έτσι έγινε και τώρα όπου η Επιτροπή Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης έκανε δυναμική εμφάνιση με την ΕΟS και την Ασπίς και τις κινήσεις του κ. Παύλου Ψωμιάδη και μετά (;)… αναμονή.
Πληθώρα πληροφοριών, διαρροών, προθέσεων και σχολίων για τη συνέχεια της δράσης της ΕπΕΙΑ διατρέχουν την αγορά και τις ασφαλιστικές εταιρείες που αναμένουν… Λέγεται ότι το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής θα είναι η συνέχεια της «σκληρής» εκκίνησης. 

Ακούγεται ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν διέξοδοι σωτηρίας για κάποιους. Αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα επιμείνει και δε θα κάνει πίσω και όσες εταιρείες δεν έχουν τα σωστά αποθεματικά θα πρέπει να βρουν κεφάλαια και να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους. 

Διαλαλείτε ότι ο νόμος είναι νόμος και θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ωστόσο ακούγεται επίσης ότι όσες εταιρείες έχουν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αλλά χαμηλής αντικειμενικής αξίας ενδεχομένως να υπολογιστεί η μεγαλύτερη αξίας τους (δηλαδή η εμπορική) ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους στο περιθώριο φερεγγυότητας. 

Ακόμα λέγεται ότι όσοι είναι σε κακή κατάσταση δε θα σωθούν. Επίσης λέγεται ότι από όσες εταιρείες ζητήθηκε αναλογιστική μελέτη για τα αποθεματικά των εκκρεμών ζημιών και έκαναν αύξηση για να τα καλύψουν θα επιβιώσουν σε αντίθεση με τις άλλες που δεν βρήκαν κεφάλαια.

Όλα όσα αναφέρουμε αποτελούν όψιμες τις κουβέντες της αγοράς, των στελεχών, των επικεφαλής των εταιρειών, των κορυφαίων. Όμως δεν παύει όλα να αποτελούν ψιθύρους και φήμες και προσδοκίες και εκτιμήσεις και… ακούγονται χρόνια. Ο Επόπτης όμως δεν ολοκλήρωσε ακόμα τον λόγο του ούτε αποκάλυψε τα στοιχεία του. 

Η αγορά βέβαια βιάζεται και δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να τελεί εν αναμονή. Το μαρτύριο της κάθαρσης το περνά χρόνια και κάποια στιγμή χρειάζεται να ολοκληρωθεί. Διότι ακολουθεί και ο κλάδος Ζωής και οι διαμεσολαβούντες και ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος. 

Επειδή όμως ο ανταγωνισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και τα περιθώρια ανοχής εξαντλήθηκαν και η ελληνική αγορά πρέπει να «τρέξει» αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης των ασφαλιστών στην αρετή της καρτερικότητας πρέπει τώρα να τελειώσει και επιτέλους να έλθει η κάθαρση…