Αποζημιώσεις εντός των χρονικών ορίων;

Μικτές αντιδράσεις στους κόλπους της ασφαλιστικής αγοράς προκάλεσε το σχέδιο Απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για το διακανονισμό ζημιών από τροχαία ατυχήματα.
 
Μια μεγάλη μερίδα στελεχών της αγοράς προερχόμενη από εταιρείες που έχουν συνηθίσει τους ασφαλισμένους στο γρήγορο σέρβις, τοποθετήθηκε θετικά για το γεγονός ότι ο Επόπτης επιχειρεί να καθιερώσει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες και συνάμα αυστηρές διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα, όπως και για το γεγονός ότι προτείνει την τήρηση τριών ειδικού τύπου αρχείων ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει όποτε το κρίνει σκόπιμο τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η εφαρμογή της προτεινόμενης απόφασης, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό για την τήρηση των αποθεμάτων στον κλάδο Ζημιών, όπου ανήκουν και οι ασφαλίσεις οχημάτων, αναμένεται να βελτιώσει αισθητά τους χρόνους αποζημιώσεων. Προστίθεται ειδικότερα ότι σε μικρό διάστημα από σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι στο σύνολό τους σε θέση να αποζημιώνουν στους σωστούς χρόνους τους ασφαλισμένους, έχοντας τα αναγκαία αποθέματα για το σκοπό αυτό, αλλά και έναν πολύ αυστηρό «μπούσουλα» σε ότι αφορά τις διαδικασίες αποζημίωσης.
 
Στην… αντίπερα όχθη, άλλα στελέχη της αγοράς, δηλώνουν ότι το σχέδιο απόφασης του Επόπτη περιπλέκει το όλο θέμα, υποχρεώνοντας τις εταιρείες στην τήρηση πολύπλοκών, χρονοβόρων, άρα και κοστοβόρων διαδικασιών αποζημίωσης, αλλά και αρχειοθέτησης των σχετικών φακέλων.
 
Εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νέου Κανονισμού περί αποθεμάτων στον κλάδο θα τονώσει την κεφαλαιακή δύναμη των εταιρειών, εξαλείφοντας έτσι τον βασικότερο παράγοντα για τις καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων. Όπως υποστηρίζουν, αν κάποιες εταιρείες δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις υποχρεώσεις τους είναι λόγω περιορισμένων περιθωρίων ρευστότητας. «Εφόσον λοιπόν σε σύντομο διάστημα θα υποχρεωθούν να καλύψουν τα αποθέματά τους, δεν θα έχουν λόγο να καταβάλλουν εκπρόθεσμα αποζημιώσεις» υπογραμμίζουν, για να διευκρινίσουν αμέσως μετά ότι «ορθώς ο Επόπτης παρεμβαίνει και στο ζήτημα του διακανονισμού των ζημιών, όμως οι απαιτήσεις του είναι υπερβολικές».
 
Μένει τώρα να φανεί ποιες θα είναι οι παρατηρήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος επί του θέματος, δεδομένου ότι εκφράζει επίσημα το σύνολο της αγοράς και η άποψή της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.