Τροπολογίες δίνουν ευχέρεια ελαστικότητας στον επόπτη λόγω κρίσης…

Mικτές αντιδράσεις προκάλεσε στην ασφαλιστική αγορά η απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, να καταθέσει στη Βουλή δύο τροπολογίες υποστηρικτικές για τον κλάδο, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει της κρίσης και των όσων συνεπάγονται στην εγχώρια οικονομία.
Τις τροπολογίες αυτές του υπουργείου, περί παρεμβάσεων του επόπτη κατά παρέκκλιση του νόμου και παράτασης της προθεσμίας αύξησης των εγγυητικών κεφαλαίων στα 6 εκατ. ευρώ, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό όσοι διατηρούν ανοικτές… παρτίδες με την Επ.Ε.Ι.Α..
«Πρόκειται για δύο αλλαγές στη νομοθεσία που καθιστούν ευκολότερη τη…ζωή όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, όσων αδυνατούν να επιδείξουν κεφαλαιακή επάρκεια» δήλωσε στο IW γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, δίχως να κρύβει την ικανοποίησή του για τη θετική όπως ισχυρίζεται εξέλιξη.
Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση είχε χρέος έναντι του κάδου να τον υποστηρίξει όπως συμβαίνει σε άλλες εθνικές αγορές και να μην δράσει με πνεύμα αυστηρό ισοπεδώνοντας, εν μέσω κρίσης, σχεδόν το σύνολο των μικρών – Ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών».
Κάθετα αντίθετη άποψη εκφράζουν άλλα στελέχη της αγοράς, τα οποία δεν διστάζουν να μιλήσουν για αδικαιολόγητα ελαστικές ρυθμίσεις, που «αποβλέπουν στο να διατηρήσουν στο… παιχνίδι εταιρείες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε καμία άλλη αγορά πέραν της Ελληνικής, που ως φαίνεται της είναι αδύνατο να αποκτήσει ευρωπαϊκό προφίλ».
Τονίζουν ειδικότερα ότι «η εξουσιοδότηση του υπουργού προς τον Επόπτη να ρυθμίζει, κατά παρέκκλιση του νόμου, τα των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, δίνει το… φιλί της ζωής σε εταιρείες οι οποίες σήμερα δεν θα έπρεπε να είχαν άδειες λειτουργίας».
Τα ίδια στελέχη, θέτουν και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι όσων επιμένουν να τηρούν ευλαβικά το γράμμα του νόμου. Μάλιστα, όσοι δηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν χαρακτήρα υπερδιευκόλυνσης, τονίζουν παράλληλα ότι η «εξυγίανση σε περίοδο κρίσης με ρυθμίσεις που προβλέπουν κάλυψη των αποθεμάτων σε δόσεις, αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων κατά παρέκκλιση του νόμου και αναβολές στις αυξήσεις εγγυητικών κεφαλαίων, δεν νοείται».
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογου τύπου ρυθμίσεις είχε προβεί και το υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2002 – 2003, λόγω, τότε, των επιπτώσεων που είχε η πτώση του ΧΑ στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών.