Με αισιοδοξία ατενίζει το 2009 η Emporiki Life

Αισιόδοξο είναι το ξεκίνημα του 2009 για την Emporiki Life, οι εργασίες της οποίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 3μήνου άγγιξαν τα 22,5 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερδιπλασιασμού του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε ώστε η εταιρεία να καλύψει από το πρώτο 3μηνο μεγάλο μέρος των εργασιών του 2008, χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ασφαλίστρων είχε ανέλθει σε 43,6  εκατ. ευρώ, περιορίζοντας το μερίδιο αγοράς της στο 1,7% από 2% το 2007. Το 2008 η εταιρεία παρουσίασε αρνητικό αποτέλεσμα της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ, στα θετικά ωστόσο είναι το γεγονός ότι, εμφανίζει θετικό τεχνικό αποτέλεσμα ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Αξιοποιώντας τη συγκυρία, η Emporiki Life, προσδοκά στην περαιτέρω διεύρυνση των εργασιών της, μέσα από τη διάθεση στην αγορά το Μάιο, δύο νέων προγραμμάτων unit linked, ένα τακτικών και ένα εφάπαξ καταβολής, τα οποία εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα του brand Invest Life. Το 2008 η συνολική απόδοση των προγραμμάτων Invest Life, που περιλαμβάνει επενδυτικά, αποταμιευτικά και προγράμματα προστασίας για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανήλθε στο 4,6%. 

Η Emporiki Life, αποτελεί τον ασφαλιστικό βραχίονα της Εμπορικής τράπεζας και δραστηριοποιείται στον τομέα του bankassurance, προωθώντας τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα μέσα από το δίκτυο των 380 καταστημάτων της. Με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, η Emporiki Life, συστάθηκε το 2002 με τη συμμετοχή κατά 50% – 50% της Emporiki Bank και της Predica, της ασφαλιστικής εταιρείας ζωής του ομίλου της Credit Agricole, μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζοασφαλιστικές εταιρείες στη Γαλλία.

 Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Bernard Chauvel, «η εταιρεία, ενσωμάτωσε την εξειδίκευση και την εμπειρία των 20 χρόνων της μητρικής εταιρίας, χωρίς όμως να αντιγράψει το γαλλικό μοντέλο. 

Η στρατηγική της εταιρείας, προσαρμόστηκε στην τοπική αγορά και τις δυνατότητες του δικτύου της Εμπορικής Τράπεζας και χωρίς να στοχεύει αποκλειστικά στο μερίδιο αγοράς, εστίασε στην προοδευτική ενσωμάτωσή της, στην επιλεκτική και συνετή διαχείριση κινδύνου και στη δημιουργία προϊόντων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς και σύμφωνα με τη στρατηγική του εταίρου της. 

Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας υπαγορεύθηκε από την αρχή ότι, η δημιουργία μίας ασφαλιστικής εταιρίας εκ του μηδενός και η περαιτέρω ανάπτυξή της είναι ένα  μακροχρόνιο εγχείρημα και παρά το συντηρητικό ξεκίνημα, τα στρατηγικά μας σχέδια, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Life «έχουν πλήρως δικαιωθεί, όπως αποδεικνύεται από το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μας που το 2008έφτασε τις 195.000».

Το «φαινόμενο» των τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής, εξηγεί ο κ.Bernard, «εμφανίστηκε στη Γαλλία πριν 20 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα από το 1985 έως το 2005, το μέγεθος της αγοράς να πολλαπλασιαστεί 11 φορές, από τα 10 στα 110 δις ευρώ μολονότι η αγορά των παραδοσιακών ασφαλίσεων να συρρικνωθεί από το 80% στο 40% περίπου. 

Αυτό που συνέβη πραγματικά ήταν ότι μέσα από τη συνεχή προβολή και επικοινωνία και τα εκτενή δίκτυα πωλήσεών τους, οι τράπεζες πέτυχαν να αυξήσουν τη διείσδυση της ασφάλιση ζωής σε μία μεγάλη μερίδα του γαλλικού κοινού, για το οποίο οι παραδοσιακοί ασφαλιστές είτε δεν ενδιαφέρονταν, είτε δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Κατά την άποψή μου, οι τραπεζοασφαλιστικές με τις παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά έχουν συμπληρωματική δράση και κάθε μια επικεντρώνεται στον τομέα της. 

Η ικανοποίηση σύνθετων χρηματοασφαλιστικών αναγκών μπορεί να γίνει από τους ειδικούς, ενώ  τα απλά τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα (επενδυτικά, αποταμιευτικά, πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής), μπορούν να πωληθούν από το δίκτυο των τραπεζών.  

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ζωής σήμερα είναι σε νηπιακό στάδιο και σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, με μέσο ασφάλιστρο κατά κεφαλή που φτάνει στο 20% του μέσου όρου που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζουμε ότι η αγορά μπορεί να αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό τα επόμενα 10 χρόνια, ειδικότερα τώρα μετά την κατάργηση του χαρτοσήμου από την αρχή του χρόνου και βεβαίως αν η Ελληνική Κυβέρνηση ενθαρρύνει αποτελεσματικά την ήδη καθυστερημένη ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ενός μοντέρνου και βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος».

Πρόγραμμα Invest Life

Το Invest Life «Βήμα Βήμα», που αποτελεί τη νέα επενδυτική πρόταση της Emporiki Life, συνδέεται με 2 Αμοιβαία Κεφάλαια και συνδυάζει την επένδυση με ασφαλιστική κάλυψη που προστατεύει το σύνολο της αξίας του λογαριασμού σας σε περίπτωση απώλειας ζωής. Το πρόγραμμα ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του πελάτη, το μελλοντικό στόχο και το στάδιο της ζωής (αν πρόκειται για το ξεκίνημα της καριέρας της οικογένειας, αν πρόκειται για  οικογενειάρχες με παιδιά, επαγγελματίες που επιθυμούν να ενισχύσουν τη σύνταξή τους) επιτρέπει στον πελάτη να αποφασίσει για το είδος επένδυσης που επιθυμεί (συντηρητική – δυναμική), να επιλέξει το βαθμό έκθεσής σας σε δυναμικότερες αποδόσεις, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στις αγορές χρήματος με ασφάλιστρο που ξεκινά από μόλις 100 ευρώ το μήνα και αρχική καταβολή από 500 ευρώ. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει στη λήξη εάν θα λάβει  εφάπαξ την αξία της επένδυσής τους ή θα τη μετατρέψει σε ισόβια σύνταξη. 

Τα οφέλη του προγράμματος εξασφαλίζουν
• 2 μοναδικά στην ελληνική αγορά Αμοιβαία Κεφάλαια υπό την εξειδικευμένη διαχείριση της CAAM: Euro Reserve C – Atout Prem´s Actions (A.P.A.), τα οποία συνδυάζουν τις χαμηλές διακυμάνσεις στην τιμή του Euro Reserve C με την προστασία του 90% της υψηλότερης τιμής εντός του έτους για το A.P.A. (σε περίπτωση εξαγοράς ή/και αλλαγής).
• Ελεύθερη τοποθέτηση της επένδυσης μεταξύ των 2 Αμοιβαίων Κεφαλαίων και αλλαγή της τοποθέτησης κατά βούληση του πελάτη και δωρεάν δύο φορές ετησίως
• Ενίσχυση της αποταμίευσης / επένδυσης με έκτακτες καταβολές
• Δυνατότητα ρευστοποίησης από τον 3ο μήνα (με ποινή), μολονότι το πρόγραμμα γίνεται αποδοτικότερο αν διατηρηθεί μέχρι τη λήξη του