Χριστούγεννα χωρίς χρήματα για δεκάδες επικουρικούς

Απλήρωτοι παραμένουν δεκάδες επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τους δικαιώνει και την προφορική εντολή που δόθηκε στη συνέχεια από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Virus, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου, σε κάποιες περιπτώσεις το «κόλλημα» οφείλεται σε άρνηση της αρμόδιας Επιτρόπου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής. «Μέχρι σήμερα το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, οφείλεται στην καθυστερημένη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας σε σχέση με τις προθεσμίες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).

Πάντως, ύστερα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις διαρκείς πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα περισσότερα νοσοκομεία –έστω και καθυστερημένα– πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεδουλευμένα δεν έχουν εξοφληθεί μεταξύ άλλων στο Μεταξά, στην Πρέβεζα, στη Λαμία, στο Ασκληπιείο Βούλας. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτά, όπως και στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι επικουρικοί εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν… από τον Οκτώβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα Τετάρτη η ΕΑΠ ανοίγει και πάλι, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως να πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς ορισμένων εργαζόμενων, για να μπορέσουν τουλάχιστον να κάνουν καλή Πρωτοχρονιά.