Προς αναζήτηση εμβολίων…

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε φάρμακα και ιδίως εμβόλια και μάλιστα παιδικά κρούουν οι φαρμακοποιοί. Ανήσυχοι και οι παιδίατροι.

«Στερεύουν» και πάλι τα συρτάρια και ράφια των φαρμακείων από φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και αναντικατάστατα εμβόλια, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο κίνδυνος από τις επιπτώσεις των ελλείψεων αυξάνεται όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη που παρατηρείται σε παιδικά εμβόλια και κυρίως στο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, το οποίο φέρεται να σπανίζει σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα, αλλά ο επιπολασμός των φορέων του ιού ηπατίτιδας Β παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Η επίπτωση ποικίλλει στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα και είναι υψηλότερη στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και ο επιπολασμός σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παιδίατροι στο Virus, ελλείψεις παρουσιάζονται και στο τετραδύναμο εμβόλιο, για τη διφθερίτιδα, τον κοκίτη, τον τέτανο και την πολιομυελίτιδα, που εισάγεται από δύο φαρμακευτικές εταιρίες. Πληροφορίες θέλουν μία εκ των δύο να έχει δεσμευθεί πως τα αποθέματα στην αγορά θα έχουν αποκατασταθεί έως τέλος του χρόνου.

Γενικότερα, το πρόβλημα των ελλείψεων στα παιδικά εμβόλια είναι σταθερό, κατά τους παιδιάτρους. Αν και το πρόβλημα δεν είναι τρομακτικό, η μη αντιμετώπιση της σταδιακής διεύρυνσης των ελλείψεων θα εγείρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Αλλά και ο ΠΦΣ μιλάει για τραγικές ελλείψεις σε σοβαρά φάρμακα, όπως ένα αντιχολινεργικό φάρμακο για παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπως το Πάρκινσον και άλλες συναφείς παθήσεις.

Αν και οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ οι εισαγωγές δεν ξεπερνούν τα 3.000 κομμάτια, σύμφωνα με φαρμακευτικούς κύκλους.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις εμβολίων είχε καταγράψει και ο ΕΟΦ, προχωρώντας σε άμεση απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 5 από αυτά (εδώ).

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια, είναι μεν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από τη μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος. «Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει.

Για το θέμα των ελλείψεων έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΠΦΣ και της προέδρου του ΕΟΦ Κ. Αντωνίου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.