“Ακέφαλο” το Μποδοσάκειο – Επίταξη γιατρών ζητά ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «μπάλωσε» όπως όπως τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό για να μην τερματίσει η λειτουργία των ΤΕΠ και της Παθολογικής Κλινικής στο Μποδοσάκειο και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο (εδώ), ωστόσο η αγωνία κατοίκων, φορέων, συλλόγων και τοπικής αυτοδιοίκησης για το μέλλον των δύο νοσοκομείων που λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει καταλαγιάσει, αλλά αντίθετα έχει οξυνθεί.

Η πρόταση του Θεόδωρου Καρυπίδη, Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, να υπάρξει επίταξη γενικών γιατρών για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. karipidis«Όσοι γιατροί υπάρχουν στη περιοχή να επιστρατευθούν τώρα. Να έρθουν εδώ στο νοσοκομείο και η περιφέρεια θα τους πληρώσει. Έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή»δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καρυπίδης, ο οποίος έχει δηλώσει υπέρμαχος της δυνατότητας των Δήμων να αναλάβουν μέρος της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, πρότεινε παράλληλα να προσληφθούν 40 επικουρικοί γιατροί με δαπάνη της Περιφέρειας για τα επόμενα 3 χρόνια. «Όσο για τους επικουρικούς γιατρούς δεσμεύομαι για 40 να τους πληρώσουμε από τα χρήματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Από ένα πρόχειρο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι η δαπάνη θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αν λύσει η κυβέρνηση νομοθετικά το θέμα» είπε χαρακτηριστικά. Ο πόρος ανάπτυξης στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καρυπίδης είναι η αποζημίωση που καταβάλλει η ΔΕΗ για τις εξορυκτικές δραστηριότητές της στην περιοχή, ενώ η πρόταση βασίστηκε στην εκτίμησή του ότι ο νομός θα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή και το προσφυγικό. Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο νομός Κοζάνης βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το νομό Κιλκίς όπου σωρεύονται επί του παρόντος οι πρόσφυγες.

Την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιανομής των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Αγάπιος Γαβριηλίδης, ενώ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, Άγγελος Αγγελόπουλος, προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τμήματα νοσοκομείων με αποφάσεις αναστολής εφημερίας, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης επέρριψε την απόλυτη ευθύνη για τα κλειστά ΤΕΠ και το κλειστό νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η παραίτηση από τη θέση του προσωρινού Διοικητή που είχε καταθέσει το Φλεβάρη ο Χρήστος Κατσίνας και είχε απορριφθεί, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στο Μποδοσάκειο, έγινε τελικά δεκτή από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το Παράλληλο Πρόγραμμα με βάση το οποίο οι Νοσοκομειακές Διοικήσεις αντικαταστάθηκαν με άλλες προσωρινές μέχρι την αξιολόγηση και τοποθέτηση των νέων Διοικήσεων, δεν προβλέπει πουθενά τι συμβαίνει όταν ένας προσωρινός Διοικητής δηλώσει ασθένεια ή παραίτηση. Είναι ενδεικτικό ότι σε προσπάθεια που κάναμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο στο Μποδοσάκειο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μας παρέπεμψαν στη… Γραμματεία Διοίκησης.

Πηγές: vetonews.gr, amna.gr