Εκτός βασικής συνταγογράφησης οι Γενικοί Ιατροί

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε στους Γενικούς Γιατρούς η… Θετική Λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (εδώ). «Ανοίγοντας τη λίστα διαπιστώσαμε ότι σε όλους τους συνδυασμούς αναπνευστικών φαρμάκων είχε μπει περιορισμός η πρώτη συνταγή να είναι μόνο από πνευμονολόγο, εξαιρώντας Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, επιτρέποντας μόνο επαναληπτικές συνταγές», εξηγεί στο Virus ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΕΓΙ) Ευάγγελος Φραγκούλης.

Συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά έτοιμους συνδυασμούς βρογχοδιασταλτικών LAMA, LABA ή/ και κορτικοστεροειδών, τα οποία δεν μπορούν οι Γενικοί Ιατροί και οι Παθολόγοι να συνταγογραφήσουν πρωτογενώς, αλλά μόνο να αντιγράψουν αγωγή που έχει αρχικά συστήσει πνευμονολόγος.
Περιέργως, επιτρέπεται η συνταγογράφηση μεμονωμένα όλων των επιμέρους δραστικών ουσιών.

Οι Γενικοί Ιατροί κάνουν λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία. «Στηρίζονται σε απόφαση του ΚΕΣΥ, που αναφέρει ότι συνταγογραφούμε όλα τα φάρμακα που σχετίζονται με τις κλινικές από τις οποίες έχουμε περάσει κατά την εκπαίδευση μας. Από την πνευμονολογία δεν περνάμε, αλλά πρόκειται για υποειδικότητα της παθολογίας», αναφέρει ο κ. Φραγκούλης, αλλά διευκρινίζει ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται σε όλο τον κόσμο.

«Κύριο στοιχείο της ειδικότητας μας είναι να αντιμετωπίζουμε συνήθη χρόνια νοσήματα, μεταξύ αυτών είναι και η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Πουθενά δεν απαγορεύεται σε Γενικό Ιατρό να διαγιγνώσκει και να παρακολουθεί τη ΧΑΠ, φυσικά έως ένα επίπεδο», προσθέτει. Όπως εξηγεί ο κ. Φραγκούλης, ακόμη και η εποχή που επιλέχτηκε προκαλεί ερωτηματικά, καθώς είμαστε στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης, που προκαλεί παροξύνσεις στους ασθενείς με ΧΑΠ και σοβαρές επιπλοκές. Την ίδια ώρα, οι πνευμονολόγοι σπανίζουν στην επαρχία. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών και τη δημόσια υγεία συνολικά», τόνισε ο ΓΓ της ΕΕΓΙ.

Ο κ. Φραγκούλης δεν διστάζει να καταδείξει ως κινητήριο δύναμη αυτής της πρακτικής συντεχνιακές πιέσεις, που εδώ και ένα χρόνο επιδιώκουν να «αποκλείσουν» Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους από τη συνταγογράφηση. «Δεν μπορείς, όμως, να αλλάζεις το χαρακτηριστικό μιας ειδικότητας όπως σε βολεύει», προειδοποιεί ο κ. Φραγκούλης.

Μάλιστα, η Ένωση των Γενικών Ιατρών θα ζητήσει άμεσα, ίσως και εντός της ημέρας, τη γνωμοδότηση επί του θέματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, ενώ ζητούν την άμεση άρση του περιορισμού. Διαφορετικά, προειδοποιούν με την ανάληψη μέτρων για την προάσπιση της υγείας των ασθενών, καθώς και του κύρους και της υπόστασης της ειδικότητας.

Η απάντηση του Υπουργείου 

Αργά το βράδυ της Τρίτης και αρκετές ώρες μετά τη δημοσίευση των καταγγελιών, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε τελικά ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει και… επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των γενικών ιατρών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, “οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα”, αλλά “ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)”. Προσθέτει, μάλιστα πως “τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ, αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*