φυσικές καταστροφές

Swiss Re: Στα 85 δις οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 85 δισ. δολάρια ανέρχεται το κόστος των φυσικών καταστροφών και των γεγονότων που αποδίδονται στον ανθρώπινο παράγοντα σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Swiss Re. Οι ζημίες που καλύπτονται ασφαλιστικά, ωστόσο, ανέρχονται σε 32 δισ. δολάρια. Οπως εκτιμά ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, οι πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι του Τιαντζίν στην Κίνα αναμένεται να αναδειχθούν στο πιο επιζήμιο γεγονός του έτους (με ασφαλιστική κάλυψη) και το πιο επιζήμιο γεγονός που δεν προήλθε από φυσικά αίτια ιστορικά στην Ασία.

Περίπου 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές φέτος, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2014. Οι συνολικές οικονομικές ζημίες το 2015 αναμένεται να ανέλθουν στα 85 δισ. δολάρια, έναντι 113 δισ. δολ. το 2014 και 192 δισ. δολ. που ήταν ο ετήσιος μέρος όρος των ζημιών κατά την δεκαετία 2003-2013. Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 74 δισ. δολ., ενώ τα υπόλοιπα 11 δισ. δολ. αφορούν σε ζημίες από ανθρώπινη παρέμβαση. Από τις συνολικές ζημίες μόνο τα 32 δισ. δολ. είχαν ασφαλιστική κάλυψη, εκ των οποίων τα 28 δισ. αφορούν φυσικές καταστροφές.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας για “ασφαλιστικά καλυμμένες” ζημίες από φυσικές καταστροφές που ανέρχεται σε 55 δισ. δολ. “Το 2015 ήταν χρονιά ποικίλων φυσικών καταστροφών, με ανεμοστρόφιλους, τυφώνες, σεισμούς, πλημμύρες και μεγάλες πυρκαγιές”, παρατηρεί η Swiss Re. “Οι χειμωνιάτικες καταιγίδες του περασμένου Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ήταν η πιο ζημιογόνα φυσική καταστροφή του έτους που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες άνω των 2 δισ. δολαρίων. Η σχετικά ήπια δραστηριότητα την περίοδο των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα το συνολικό ύψος των ασφαλισμένων ζημιών”. Η φετινή χρονιά αναμένεται επίσης να περάσει στην ιστορία ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσαν ξηρασίες, πυρκαγιές και καταστροφικούς καύσωνες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πάνω από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

“Ηταν άλλη μια χρονιά με πολλές καταστροφές, που δυστυχώς προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Κουρτ Καρλ. “Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος των γεγονότων αυτών ήταν ολέθριος για τις πληγείσες περιοχές, οι οποίες συχνά είναι οι λιγότερο καλά προετοιμασμένες, με χαμηλό βαθμό πρόσβασης σε ασφαλιστική κάλυψη”. Σημειώνεται τέλος ότι χιλιάδες ζωές χάθηκαν σε σειρά ναυαγίων στη Μεσόγειο, καθώς πολλά πλοιάρια που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη βυθίστηκαν.