Κατρακυλούν οι ασφαλίσεις ζωής: Στο -18,1% τον Οκτώβριο

 

Αρνητικά αποτελέσματα κατέγραφαν οι ασφαλίσεις ζωής στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, με την παραγωγή στον κλάδο να αντιστρέφεται σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα με το πρώτο εξάμηνο. Η πολύμηνη σωρευτική αύξηση που είχαν επιδείξει οι ασφαλίσεις Ζωής (αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2014) κορυφώθηκε τον Μάιο του 2015 και από τον Ιούνιο του 2015 βαίνει μειούμενη, ενώ πλέον από τον Οκτώβριο του 2015 αυτές καταγράφουν αρνητική μεταβολή (-0,8% αθροιστικά) και – 18,1% στα αποτελέσματα του μήνα.

OKT1

Όπως επισημαίνει η ΕΑΕΕ:

 

1) Κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2015, ο κλάδος Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του (-31,6% έναντι του Οκτωβρίου 2014), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται τον Ιούλιο, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).

2) Η ανωτέρω καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (287 εκατ. € στο δεκάμηνο), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Ελληνικού Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων.

Θεμελιώνεται θεωρητικά1 η προσέγγιση ότι «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η αντίστοιχη υπολογιζόμενη παραγωγή ασφαλίστρων συμβολαίων εφάπαξ καταβολής (εκτιμάται στο ύψος των 192 εκατ. €) θα προσμετράτο ως 19,2 εκατ. € διαμορφώνοντας την παραγωγή του κλάδου σε 103 εκατ. € αντί του ποσού των 267 εκατ. € που έχει καταγραφεί.

 

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν συνολικά στους  πρώτους δέκα μήνες στο -8,5% με τον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων να μειώνεται κατά 15,3% κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής των ασφαλίστρων και τους λοιπούς κλάδους ζημιών να κινούνται πτωτικά κατά 2,3%.

OKT2

 

Την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ