Πράσινο φως από την BOE για τα εσωτερικά μοντέλα 19 βρετανικών ασφαλιστικών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Η Βρετανική Αρχή Εποπτείας των Ασφαλιστικών (Prudential Regulation Authority) ενέκρινε τα εσωτερικά μοντέλα υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων για 19 από τους ομίλους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων ονομάτων, δηλαδή της Aviva, της Prudential και των Lloyds of London.  Οι υπόλοιπες 16 που πέρασαν επιτυχώς το stress test είναι οι Amlin PLC, Aspen Insurance, British Gas Insurance, Just Retirement Ltd, Legal & General Group, Markel International Insurance Company, MBIA, The National Farmers Union Mutual Insurance Society, Pacific Life Re, Pension Insurance Corporation, Phoenix Group, QBE European Operations, RSA Insurance Group, Scottish Widows Group, Standard Life και Unum European Holding Company.
Το πράσινο φως από την Prudential Regulation Authority σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους μοντέλα για να υπολογίσουν πόσα κεφάλαια χρειάζονται σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Solvency II που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016.  Ειδάλλως, θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο που έχουν αναπτύξει οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, εξωθώντας σε πολλές περιπτώσεις τις ασφαλιστικές να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ή να μειώσουν τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ολλανδικής Delta Lloyd που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εσωτερικό της μοντέλο και να μεταπηδήσει στο standard μοντέλο. Ως αποτέλεσμα, εξήγγειλε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα για τις βρετανικές ασφαλιστικές είναι να ανακοινώσουν τους δείκτες φερεγγυότητας βάσει Solvency II, κάτι το οποίο θα πράξουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2015. Τον χορό θα ανοίξει η Aviva στις 19 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η γαλλική AXA ανακοίνωσε ότι ο δείκτης φερεγγυότητας βάσει Solvency II  διαμορφώθηκε στο 212% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης  της γερμανικής Munich Re ανήλθε στο 260% την ίδια περίοδο.