“Διάσπαση” στους φαρμακοποιούς

Με αίτημα που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητάει τη διαγραφή του Σωματείου “ΦΑΝΙΕ” το οποίο εκφράζει τα φαρμακεία που λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο. Αφορμή υπήρξε η αποχή του Σωματείου από την πρόσφατη κινητοποίηση του κλάδου για το “άνοιγμα” του επαγγέλματος, με αποτέλεσμα ο ΠΦΣ να καταγγέλλει το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας για “παράβαση των κείμενων διατάξεων του ν. 3601/28”.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε καθήκον να καταγγείλουμε όλους αυτούς που υπονομεύουν την λειτουργία του φαρμακείου της γειτονιάς και υπαγόρευσαν την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου υγείας. Το εν λόγω σωματείο, λαλίστατο σε κάθε άλλη περίπτωση, απέδειξε την ενοχή του σιωπώντας … ηχηρά στην πρόσφατη κινητοποίηση που αφορούσε το μέλλον των φαρμακείων. Η στάση του είναι διασπαστική και διχαστική».
Bέβαια, η προσφυγή στη δικαιοσύνη εκ μέρους του Πανελληνίου απλά επιβεβαιώνει την εκπεφρασμένη διάσταση απόψεων στα ενδότερα του κλάδου η οποία σε ένα βαθμό αντανακλά και τα διαφορετικά συμφέροντα που υφίστανται. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο Virus η Πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, Μαίρη Λυβίζου: “Ο προστατευτισμός των επαγγελμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ξέραμε από πριν και έπρεπε οι ίδιοι ως κλάδος να το είχαμε παραχωρήσει αυτό, ώστε να μην μας επιτίθεται όλος ο κόσμος, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανέναν δίπλα μας”.
Η κ. Λυβίζου τονίζει, παράλληλα, πως η απεργία είναι δικαίωμα και πως η συμμετοχή σε αυτήν δεν καθίσταται υποχρεωτική από κάποιο νόμο.

Επισημαίνει, τέλος, ότι ο ΦΑΝΙΕ δεν είναι Σύλλογος στον οποίο μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε οποτεδήποτε, αλλά Σωματείο που ιδρύθηκε από ορισμένους ανθρώπους μετά από γενική συνέλευση και συνεπώς η δράση του δεν υπονομεύει τον ΠΦΣ. Σήμερα ο ΦΑΝΙΕ εκπροσωπεί 60 φαρμακεία. Εντός του Νοέμβρη, ωστόσο, αναμένεται νέα ΓΣ η οποία αναμένεται να εγκρίνει – σύμφωνα με την κ. Λυβίζου – νέες αιτήσεις.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr