Έως το τέλος του μήνα η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό

Σειρά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς παίρνει πρώτα η επίλυση των «κόκκινων» δανείων και ακολουθεί το ζήτημα του συνταξιοδοτικού, αναφέρουν πηγές του IW, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει ένα – ένα τα βαριά ζητήματα ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί πολιτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε προτεραιότητα τίθεται η νομοθετική παρέμβαση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καταρχήν τα στεγαστικά και φυσικά και τα επιχειρηματικά, καθότι ο χειρισμός του όλου θέματος συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό ακολουθεί, με πιθανότερο ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της κυβερνητικής πρότασης το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η ασφαλιστική αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θέση του αρμόδιου υπουργού ώστε να αποκρυσταλλώσει άποψη σχετικά με την επόμενη μέρα των συντάξεων και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και κυρίως τη στρατηγική της και σε δεύτερο χρόνο να επιδιώξει θέση στο στίβο του διαλόγου, προκειμένου να προτείνει στην κυβέρνηση εναλλακτικές στήριξης των εισοδημάτων που θα έχουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κάποιες πρώτες, άτυπες, αναγνωριστικού τύπου επαφές μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και ανώτατων παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς έχουν ήδη γίνει, όμως οι συζητήσεις δεν υπεισήρθαν στην ουσία του θέματος καθότι το υπουργείο Εργασίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.