ΕΙΟΡΑ, ΕΒΑ & ESMA στη μάχη κατά του μαύρου χρήματος και της τρομοκρατίας

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

H κοινή επιτροπή των τριών εποπτικών αρχών της ΕΕ, ήτοι της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κεφαλαιαγορών (ESMA) ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την χάραξη κοινής γραμμής κατά του “ξεπλύματος” μαύρου χρήματος (anti-money laundering-AML) και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων (countering the financing of terrorism-CFT)

Οπως επισημαινει η σχετική ανακοίνωση, οι κατευθυντήριες γραμμές για το  AML/CFT προωθούν μια κοινή προσέγγιση για τους κινδύνους που απορρέουν και περιγράφουν το μοντέλο που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις  εποπτικές αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η διαβούλευση εντάσσεται στην προσπάθεια της κοινής επιτροπής να δημιουργήσει ολοκληρωμένες  πρακτικές εποπτείας με πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Τα έγγραφα για τη δημόσια διαβούλευση (που είναι διαθέσιμα στους δικτυακούς τόπους των τριών εποπτικών αρχών) απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την συμμόρφωση των χρηματοοικονομικών ομίλων με τις ρυθμίσεις για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τα χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης βασισμένης στο ρίσκο (risk-based approach) και περιγράφουν τι πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες για να διασφαλίσουν ότι ο βαθμός εποπτείας συνάδει με τους κινδυνους που απορρέουν από τις εν λόγω παράνομες δραστηριότητες για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Προσφέρουν επίσης καθοδήγηση για τους παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι όταν αξιολογούν τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας  (ML/TF) σε ατομικές επιχειρηματικές σχέσεις και πώς πρέπει να προσαρμοστεί το due diligence συνεπεία της αξιολόγησης αυτής.

Στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να παρέχουν στους χρηματοοικονομικούς ομίλους τα “εργαλεία” που χρειάζονται για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις εκάστοτε επιχειρηματικές σχέσιες και συναλλαγές με υψηλό κίνδυνο ML/TF και να βοηθήσουν τις εποπτικές αρχές να αξιολογήσουν εάν τα συστήματα αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνου ML/TF που διαθέτουν τράπεζες και ασφαλιστικές είναι αποτελεσματικά.

Η δημόσια διαβούλευση προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιανουαρίου 2016. Λίγο πριν, EBA, EIOPA και ESMA θα διοργανώσουν δημόσια ακρόαση για το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών, η οποία θα λάβει χώρα στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΑ στο Λονδίνο στις 15 Δεκεμβρίου 2015.