Σχέδιο χαλάρωσης των κεφαλαιακών κανόνων από τον Επίτροπο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

[starbox]

Στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει 33 μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών κανόνων στον ασφαλιστικό και τραπεζικό τομέα προανήγγειλε ο Jonathan Hill, Επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Στόχος των κανονιστικών αλλαγών είναι να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αγορών και επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν σε ποσοστό 80% κεφάλαια από τις τράπεζες για την ανάπτυξη τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Reuters από τις Βρυξέλλες αναμένουν ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το κλίμα της βραδείας ανάπτυξης. “Θέλω να γκρεμίσουμε τα εμπόδια ώστε να καταστεί ευκολότερη η κίνηση κεφαλαίων στα 28 κράτη μέλη,” δήλωσε ο Επίτροπος Jonathan Hill .

Στις σχεδιαζόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις όπως το να καταστεί φθηνότερη για τις τράπεζες η τιτλοποίηση απαιτήσεων (ενυπόθηκα δάνεια) και η μεταβίβαση σε θεσμικούς επενδυτές. Εάν ο τομέας του securitization επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, θα συγκεντρώσει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου 100 με 150 δις ευρώ.

Στόχος του Επιτρόπου είναι να κατευθυνθούν επίσης οι ασφαλιστικές σε επενδύσεις που σχετίζονται με υποδομές και ψηφιακά δίκτυα μειώνοντας το κόστος του κεφαλαίου στις επενδύσεις αυτές κατά το ένα τρίτο.