Capital controls: Αλλαγές για ιατρικά έξοδα και ανάγκες διαβίωσης

Νέα υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των capital controls.

Ειδικότερα  προβλέπεται η δυνατότητα να σπάσουν οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν για αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, με ανώτατο όριο περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα.
Όσοι μέχρι σήμερα κρατούν κρυμμένα στα σεντούκια μετρητά και αποφασίζουν να τα επιστρέψουν, θα μπορούν να τα μεταφέρουν στις τράπεζες, στους υπάρχοντες λογαριασμούς τους, με κίνητρο τη δυνατότητα να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν. Προκειμένου να ξεχωρίζει το “νέο” από το “παλιό” χρήμα, οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει ειδικό λογισμικό.

 

Η υπουργική απόφαση επίσης ορίζει:
-Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Αφορά όμως πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
-Οι καταθέτες θα μπορούν να παίρνουν πλέον απευθείας και με λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων μέχρι 2.000 ευρώ τον μήνα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, έξοδα διαμονής κ.λπ.
-Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης έως και 5.000 ευρώ τον μήνα με ταχύτερες διαδικασίες απευθείας από τις τράπεζες και χωρίς έγκριση του αιτήματος από τις επιτροπές εγκρίσεων.
-Δίνεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων μέχρι 500 ευρώ τον μήνα και ανά πελάτη στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων.