Αιμορραγούν» τα νοσοκομεία της μεθορίου

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στο μοναδικό νοσοκομείο της Ροδόπης οι ασθενείς μπορεί να είναι χιλιάδες, αλλά οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νοσηλευτές είναι όλο και λιγότεροι.

Όπως αναφέρει στο Virus ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝ Κομοτηνής, Κ. Φιλιππίδης, αντί προσλήψεων η πολιτεία τους επιφύλαξε προεκλογικά νέες αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, από τις 190 θέσεις που μένουν κενές στο Νοσοκομείο, οι 70 αφορούν σε νοσηλευτές και με τις νέες αποχωρήσεις ο αριθμός θα ανέβει στις 83!

Όπως καταγγέλλει, αθρόες ήταν τις τελευταίες ημέρες οι ικανοποιήσεις αιτημάτων μετατάξεων, αποσπάσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου, με πρόφαση την εφαρμογή μνημονιακού νόμου.

«Ο Υπουργός με μεγάλη ευκολία και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τα ήδη 70 οργανικά κενά της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, του Νοσοκομείου Κομοτηνής προχώρησε σε υπογραφή 10, έπονται και άλλες», αναφέρουν σε επίσημη καταγγελία.

«4 νοσηλευτές έχουν ήδη φύγει, 3 με μετάταξη και 1 με 3μηνη μετακίνηση, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα άλλοι 6 νοσηλευτές», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.

Πλέον, κάθε αποχώρηση συνιστά «μαχαίρι στα πλευρά» όσων συναδέλφων τους μένουν για να κρατήσουν όρθιο ένα Νοσοκομείο, 200 κλινών με πληρότητα που αγγίζει ακόμη και το 70%.

Βάσει των στοιχείων, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής πραγματοποιεί 5.500 εισαγωγές το χρόνο και αριθμεί 39 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας. 10 χιλιάδες συνάνθρωποι μας περνούν κάθε μήνα από τα εξωτερικά ιατρεία και από τις «πρώτες βοήθειες».

«Αν οι υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να αποχωρήσουν, καλώς. Αλλά πρέπει πρώτα οι θέσεις τους να πληρώνονται», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης, καταγγέλλοντας τις κούφιες υποσχέσεις για βοήθεια και στελέχωση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του ΥΠΕάρχη Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παθολογική Κλινική, που διαθέτει 40 κλίνες και απαριθμεί 2 χιλιάδες εισαγωγές και 12 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας ετησίως. Μετά την αποχώρηση δύο νοσηλευτών ο αριθμός τους ανέρχεται σε 13, όμως, ακόμη δύο πρόκειται να αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ άλλοι δύο εργάζονται με σύμβαση.

«Έχουμε φθάσει στο απροχώρητο. Πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με πόνο ψυχής και φεύγουμε με σπασμένα κορμιά και τον πόνο ψυχής σταθερό», αναφέρει με νόημα ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως οι αντοχές των εργαζόμενων έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό.

«Εδώ και μια 4ετια παλεύουμε όπως μπορούμε για να ενημερώσουμε κάθε εμπλεκόμενο για την κατάσταση», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως, πλέον, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι δεν διστάζουν, πλέον, να μιλήσουν για τέλος εποχής για το νοσοκομείο της Κομοτηνής.

«Πρόκειται για τέλος εποχής για όλη τη δημόσια Υγεία, απλά εμείς είμαστε πιο επιρρεπής, στην κατάσταση που έχουμε φθάσει», διευκρίνισε στο Virus ο κ. Φιλιππίδης.

«Από την πολιτική των λόγων έως την πολιτική των πράξεων υπάρχει μεγάλη απόσταση», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφερόμενος στις υποσχέσεις για προσλήψεις από την προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους.

Αύριο και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να αναδείξουν εκ νέου το πρόβλημα.

Πηγή: virus.com.gr