Στις καλένδες τρία ζητήματα για την ασφαλιστική αγορά

Νέα αναβολή, αυτή τη φορά έως το τέλος του μήνα, λαμβάνουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την ασφαλιστική αγορά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Ένα εκ των βασικότερων είναι η ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή του Solvency II. Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να εισαχθεί στη βουλή το διάστημα αυτό. Πλέον, η υπογραφή του από τους συναρμόδιους υπουργούς μετατίθεται για τις αρχές Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε σχηματισμό κυβέρνησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος θα έχει το πολύ ένα διάστημα δύο μηνών προκειμένου να οργανωθεί πριν την εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Βέβαια, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι εταιρειών, ο νόμος θα προβλέπει μια σειρά από προθεσμίες προσαρμογής, όχι όμως για το σύνολο των ρυθμίσεών του και υπό αυτή την έννοια οι όποιες προεργασίες θα απαιτήσουν ταχύτητα ώστε ο κλάδος να μην ξεφύγει των προβλεπόμενων από το νόμο χρόνων.

Δεύτερη αναβολή λόγω των πρόωρων εκλογών αφορά στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Είναι βέβαιο ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές της να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε βάρος όσων κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων δεν διαθέτουν σήμα ασφάλισης, κι ο λόγος απλός: Κανένα κόμμα δεν ζητεί την ψήφο του λαού, αποστέλλοντας ταυτοχρόνως ραβασάκια με πρόστιμα.

Τρίτη αναβολή έχει να κάνει με την επιστροφή της αγοράς στους γνώριμους ρυθμούς της. Μέχρι σήμερα εμπόδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελούσαν τα capital controls. Πλέον, προστίθεται και η προεκλογική περίοδος, καθότι κατά τη διάρκειά της και έχοντας μπροστά του ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, ουδείς θα προστρέξει να επιβαρύνει τα έξοδά του με ένα νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.