Αποφασίζουμε τη μοίρα μας

Η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Έλληνες.

Η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα φαίνεται πως διχάζει τους Έλληνες. Το «συμφωνία πάση θυσία» των δημοσκοπήσεων θα δοκιμαστεί στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία; Θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος; Με το δημοψήφισμα, έτσι και αλλιώς, θα δούμε στο τέλος του δρόμου αν ο ελληνικός λαός θέλει Ευρώπη, έστω και με θυσίες, ή αν θέλει να γίνουμε Βενεζουέλα, ένα κράτος που θα ανήκει στο πουθενά. Το πραγματικό ερώτημα θα είναι «ναι στη συμφωνία ή ναι στη χρεοκοπία» και, το πιθανότερο, στην έξοδο –αργά ή γρήγορα– από το ευρώ. «Ναι ή όχι στο ευρώ» είναι το ουσιαστικό ερώτημα. Ένα δημοψήφισμα με το επιφανειακό ερώτημα να είναι «Μνημόνιο ή ανάπτυξη» και το ουσιαστικό «ευρώ ή δραχμή».

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ρίχνουν το βάρος στον ελληνικό λαό. Ο τόπος πληρώνει τις πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να πάρει μια ευθύνη που, όπως αποδείχθηκε μετά και τις τελευταίες τεράστιες υποχωρήσεις από το πρόγραμμά του, δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας. Η «μαύρη ζωή» με μέτρα 8 δισ. στη διετία είναι το καλύτερο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει για την Ελλάδα.

Αντί για ένα διχαστικό δίλημμα που μπορεί να απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη, γιατί η κυβέρνηση δεν θέτει ως διακύβευμα του δημοψηφίσματος τη δική της θέση, που στοιχίζει 8 δισ. και αποτελεί κοινή βάση συνεννόησης; Η πεντάμηνη εκστρατεία των πολιτικών ακροβασιών του Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές της Ελλάδας όδευε προς το τέλος της είτε με την πλήρη συνθηκολόγηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τις απαιτήσεις τους είτε με την επιστροφή στη δραχμή.

Η αντίληψη ότι υπάρχει μια μεσαία οδός ήταν μια φαντασία, που γεννήθηκε από την άγνοια της πολιτικής και νομικής πραγματικότητας της ευρωζώνης, την υπερεκτίμηση της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας και την υποτίμηση των συνεπειών μιας εξόδου από το ευρώ.

Θα πρέπει ο κόσμος να δει την πραγματικότητα, εκτός κι αν πιστεύει ακόμη ότι τα λεφτά στα ΑΤΜ τα φέρνουν οι εξωγήινοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Όμως οι βρεγμένοι είναι οι πρώτοι που θα πνιγούν. Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχει ένα εγγυημένο επίπεδο ζωής που δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω. Αυτή η άποψη συμπυκνώνεται στη φράση «πόσο παρακάτω να πάμε, πιάσαμε πάτο». Το «Όχι» στη συμφωνία στο δημοψήφισμα σημαίνει «Δραχμή». Το «Ναι» στη συμφωνία στο δημοψήφισμα σημαίνει πολιτική ήττα της κυβέρνησης που έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του «όχι», άρα άμεσα εκλογές. Από εδώ και στο εξής, καθείς κουβαλά το βάρος των επιλογών του.

Πηγή: XΡΗΜΑ WEEK