Στον αστερισμό του φόβου και του αγνώστου

Στον αστερισμό του φόβου και του αγνώστου ζει η Ελλάδα, αλλά και οι αγορές, στις οποίες εκδηλώθηκε ελληνική «καταιγίδα» στο άνοιγμα της Δευτέρας.

Με μεγάλη πτώση άρχισαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της ελληνικής κρίσης. Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το ευρώ μετά τη βουτιά κάτω από το 1,1 δολ. στις ασιατικές αγορές ανέκαμψε.

Οι αγορές οδεύουν αδιαμφισβήτητα για μία ακόμη εβδομάδα μεταβλητότητας, τουλάχιστον στην αρχή, που θα χαρακτηρίζεται από τη στροφή στην ασφάλεια και την αποφυγή ρίσκου εκτιμούν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και αρκετοί αναλυτές οι οποίοι μιλώντας στο CNN αναρωτήθηκαν: «Ποιος πραγματικά νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ»; Στο επιχείρημα ότι αν αποχωρήσει κάποιο μέλος από την ευρωζώνη, θα διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη, γεγονός που θα ενθαρρύνει τις αγορές να αναζητήσουν το επόμενο θύμα τους για κερδοσκοπία, «απαντούν» ότι η ηγεσία της ΕΕ έχει κτίσει αποτελεσματικά αμυντικά τείχη και ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ίσως να υπάρξει μια σύντομη ανησυχία για τον κίνδυνο «μόλυνσης» αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σημαντική, συμβολικά, για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι δημοσιονομικά Lehman. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, «ο αντίκτυπος μιας στάσης πληρωμών ή εξόδου από το ευρώ θα ήταν κακός στην Ελλάδα, αλλά κάθε μεταδοτικότητα θα περιοριστεί». Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, οι αποδόσεις είναι ακόμη χαμηλές και η οικονομία βιώνει μια κυκλική ανάκαμψη.

Η Ελλάδα δεν είναι σημαντική σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν υπάρξει Grexit, η ΕΚΤ είτε θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων είτε θα αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου σύμφωνα με την LNG Capital. Η JP Morgan εκτιμά ότι το Grexit θα είναι μόνο ελληνικό δράμα και οι αγορές δεν θα επηρεαστούν καταλυτικά.