Τα σενάρια της επόμενης μέρας και η ασφαλιστική αγορά

Παγωμένη είναι η ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες να βλέπουν τα έσοδά τους από τις πωλήσεις συμβολαίων να έχουν κυριολεκτικά χαθεί. Η ζήτηση για νέα προγράμματα έχει μηδενιστεί, την προηγούμενη εβδομάδα οι ακυρώσεις συμβολαίων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα είχαν χτυπήσει κόκκινο, ενώ μετά και το capital control στις τράπεζες οι μόνες ανανεώσεις συμβολαίων που καταγράφονται στην αγορά, κι αυτές με πολλά προβλήματα, ήταν των αυτοκινήτων.

Στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας ανανεώσεις γίνονται δίχως τις περισσότερες περιπτώσεις την καταβολή του ασφαλίστρου λόγω των κλειστών τραπεζών και πάντα υπό την αίρεση ότι το συμβόλαιο θα διατηρηθεί από την πλευρά του ασφαλισμένου εφόσον οι τράπεζες ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιδιαιτέρως ανήσυχος δηλώνει στο IW ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους έχει λάβει απρόσμενη τροπή και ουδείς είναι σε θέση σήμερα να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα, όχι μόνο για την ασφαλιστική αγορά αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Πάντως, πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες επεξεργάζονται σειρά σεναρίων διαχείρισης κρίσεων με τη διαφορά όμως ότι τα σενάρια πλέον είναι πολλά και άρα δύσκολα στο να αναλύσει κανείς ταυτόχρονα με την προοπτική να είναι έτοιμος για την εφαρμογή τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες επεξεργάζονται πλάνα για το τι θα κληθούν να πράξουν εφόσον:

– Οι τράπεζες ανοίξουν από τη Δεύτερα
– Οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές
– Η κυβέρνηση δεν επανέλθει από τη Δευτέρα σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
– Η κυβέρνηση προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων
– Η χώρα να οδηγηθεί σε νέο νόμισμα