ΜΗΣΥΦΑ: Η “Ιφιγένεια” της διαπραγμάτευσης

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Θυσία στο βωμό της επίτευξης συμφωνίας με τους “θεσμούς” γίνονται τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), βάσει των σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αφού επανέλαβε ότι στη χώρα υπάρχουν αρκετά και ασφαλή σημεία για την πώληση φαρμάκων, αναφερόμενος στα φαρμακεία, υποστήριξε πως η πρόταση δεν είναι θέση της κυβέρνησης αλλά είναι αποτέλεσμα της διπραγμάτευσης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”, το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ εντάχθηκε στην πρόταση “για να επέλθει ένας συμβιβασμός“, αν και η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε, δε, πως μόλις ένα μέρος των ΜΗΣΥΦΑ θα βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό την έγκριση του ΠΟΥ. “Ακόμα και τώρα προσπαθούμε να διασώσουμε ότι μπορούμε”, υποστήριξε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Φαρμακοποιούς, ο κ. Κουρουμπλής “αποκάλυψε” πως οι προϋποθέσεις και οι δεικλίδες που θα εφαρμοστούν για την πώληση ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ είναι τόσο αυστηρές που “επί της ουσίας δεν θα πάει τίποτα“…

Από την πλευρά του, ο Κ. Λουράντος σημείωσε πως δεν υπαρχει πίεση από τους ευρωπαίους, για την απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, υπογραμμίζοντας πως πρόκεται για Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα και όχι για Μη Συνταγογραφούμενα.

Κατά τον πρώην Υπουργό Υγείας, βέβαια, η παραχώρηση δεν ήταν αναγκαία. Όπως τόνισε στην ίδια εκπομπή ο κ. Βορίδης υπάρχει μελέτη που δείχνει πως σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων ο ανταγωνισμός λειτουργεί και δεν παρίσταται ανάγκη περαιτερω απελευθέρωσης.

Βέβαια, η μελέτη προκάλεσε και την αντιπαράθεση μεταξύ πρώην και νυν Υπουργού, με τον Π. Κουρουμπλή να κατηγορεί το Μ. Βορίδη πως παρήγγειλε μια έρευνα, χωρίς διαγωνισμός και χωρίς να την πληρώσει και τώρα ζητείται από τη νέα ηγεσία να καταβάλλει 30 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως, σήμερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: Virus.com.gr