Καμία “άσπρη” μπλούζα στον Ευαγγελισμό το 2015

της Ιοκάστης Αλειφεροπούλου

Μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι το επικουρικό προσωπικό που θα πάρει φέτος ο Ευαγγελισμός, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πήγαν στα… «αζήτητα».

Κακά «μαντάτα» επιφύλασσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στους εργαζόμενους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ), οι μόνες προσλήψεις τις οποίες περιμένει με βεβαιότητα το νοσηλευτικό ίδρυμα εντός του 2015 είναι 15 έως 30 το πολύ επικουρικοί γιατροί. Παράλληλα, ο Ανδρέας Ξανθός, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει προσωπικό και με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμα και εθελοντές.

Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην ΕΙΝΑΠ, «καμιά άσπρη μπλούζα (μόνιμο προσωπικό) δεν θα μπει στα νοσοκομεία μέσα στο 2015, ούτε από τις 4.500 που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, αλλά ούτε κι από τους 1.097 που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση, λόγω συγκεκριμένου προϋπολογισμού και χρονοβόρων διαδικασιών προσλήψεων».

Ήδη, οι ελλείψεις στον Ευαγγελισμό μόνο στους νοσηλευτές είναι πάνω από 450, ενώ αθροιστικά σε όλες τις ειδικότητες είναι περίπου 1.000. Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι από τις 15 νέες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόλις 10.

«Παρά τις έντονες ανησυχίες που έχουμε έγκαιρα εκφράσει προς κάθε κατεύθυνση, για τη λειτουργία των νέων χειρουργείων, η κατάσταση παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη με εξόντωση του προσωπικού, μεγάλωμα της λίστας αναμονής για χρόνια περιστατικά και καθυστέρηση των επειγόντων, λόγω ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ» υπογραμμίζει σχετικά το ΣΕΝΕ.

Η υποστελέχωση, ωστόσο, είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ευαγγελισμό, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη λειτουργία του νοσοκομείου το επόμενο διάστημα, δεδομένης της απαράδεκτα χαμηλής χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το μηνιαίο κόστος λειτουργίας (σύμφωνα με το μειωμένο προϋπολογισμό του 2015) είναι 7,5 εκ. ευρώ, για το α΄ τρίμηνο του 2015 διατέθηκαν μόλις 4,85 εκ. ευρώ!

«Στον αέρα» και οι πληρωμές

Το ΣΕΝΕ διατηρεί, παράλληλα, τις αμφιβολίες του σχετικά με την κανονικότητα πληρωμής των εφημεριών/υπερωριών από ‘δω και στο εξής.

Όπως σημειώνει, για τις μεν εφημερίες υπάρχουν ήδη οριζόντιες περικοπές 15-20%, οι οποίες πιθανά να αποζημιωθούν στα τέλη του χρόνου – σύμφωνα με τον Α. Ξανθό. Για τις δε εξίσου «πετσοκομμένες» κατά 20% υπερωρίες, αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν στις 27/6.

 

Πηγή: virus.com.gr