ΧΑ: Προκρίνει το θετικό σενάριο,αλλά αναμένει επιβεβαίωση

Οι εισροές για έξι συνεχόμενους μήνες στο ETF Global X FTSE Greece 20, που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει τη χρηματιστηριακή του αξία σε ρεκόρ. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΧΑ, το οποίο παρουσιάζει περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη μεταβλητότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη φέτος. Αυτό φαίνεται να είναι μια καλή στρατηγική, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε καλύτερη πορεία στο α’ τρίμηνο από τον DAX στη Φραγκφούρτη και τον CAC στο Παρίσι.

 

Οι ελληνικές τράπεζες κράτησαν τα ηνία της ανόδου και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 58% από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε τον Απρίλιο.

Το ETF που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ είχε εισροές 22 εκατ. δολ. τον Μάιο. Η χρηματιστηριακή του αξία υπερτριπλασιάστηκε το 2015, καθώς ανήλθε στα 321 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς, η οποία –όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα– το μόνο βέβαιο είναι ότι θα παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η πορεία τη διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της. Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα και η αγορά δείχνει να προκρίνει το θετικό σενάριο, αλλά περιμένει και επιβεβαίωση της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει επίσημη δήλωση και από τις δύο πλευρές, γεγονός που επιτείνει την αγωνία και το επενδυτικό στρες στην εγχώρια αγορά. Η επερχόμενη συμφωνία θα προσφέρει μια τουλάχιστον προσωρινή αίσθηση αισιοδοξίας.

Αφού επιβεβαιωθεί η συμφωνία και ξεπεράσουμε το πρώτο θετικό σοκ, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε και επίσης να την εφαρμόσουμε. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μεγάλες αναταράξεις, οπότε οι πολύ αισιόδοξοι καλά θα κάνουν να είναι ψύχραιμοι.

 

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

 

Με πτώση 1,77% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης, για μία ακόμη φορά, προσπάθησε να διασπάσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, το επίπεδο αντίστασης των 850 μονάδων, ενώ η παραμονή των τιμών πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη τροχιά παραμένει θετική. Τεχνικά, αν διασπαστούν ανοδικά τα επίπεδα των 850 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 880 μονάδες και υψηλότερα, στα επίπεδα των 940-950 μονάδων, αλλά και ακόμη υψηλότερα, στις 1.035 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε καθοδική διάσπαση της περιοχής των 820-810 μονάδων, επόμενες στηρίξεις θα σημειωθούν στην περιοχή των 790-780 μονάδων και χαμηλότερα, στις 750 μονάδες.