Γ. Χατζηθεοδοσίου: Διευκολύνσεις για συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων

Άμεση συγχώνευση χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών πρόκειται να προκαλέσει η «είσοδος» του κλάδου σε περιβάλλον Solvency II, εκτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας στο IW, ότι ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών δεν θα καταφέρει να προσαρμοστεί επιτυχώς στις αυστηρές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου.

Μάλιστα, ο ίδιος, απευθυνόμενος μέσω του IW στην εποπτική αρχή ζητεί την πρόβλεψη «διευκολύνσεων» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ώστε οι αδύναμοι κρίκοι του κλάδου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Ως παράδειγμα αναφέρει αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο πλαίσιο υπολογισμού των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς τα αποθέματά τους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την πρότασή του αυτή δεν ζητεί ούτε παράταση του σημερινού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, ούτε κάποια μερίδιο χάριτος, αλλά μια μεταβατική περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας μερίδα του κλάδου θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις νέες εποπτικές υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι συγχωνεύσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο για ορισμένες τουλάχιστον εταιρείες.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του IW, ήδη μεγάλες εταιρείες συμβούλων, καθώς και ξένοι οίκοι έχουν οργανώσει ομάδες εξειδικευμένων στελεχών, στις οποίες θα προσφύγουν, ως φαίνεται, ασφαλιστικές εταιρείες -ζητώντας τη συνδρομή ειδικών- ώστε να εκτελεστεί επιτυχώς η συγχώνευση των χαρτοφυλακίων τους.