Τριήμερο-«φωτιά»

Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ τη νέα δόση των 750 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Με δεδομένο το ότι είναι αδύνατη η άμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup μια θετική δήλωση προόδου, η οποία θα αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η στρατηγική της κυβέρνησης πίσω από αυτήν τη δήλωση που αναμένει από το Eurogroup είναι να καθησυχάσει τις αγορές, και κυρίως την ΕΚΤ, που απαιτεί απτά και θετικά δείγματα γραφής, για να μην αλλάξει τη μέχρι τώρα πολιτική προς την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, γεγονός που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.

Η ΕΚΤ, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό τον Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.

Χωρίς ξεκάθαρα σημάδια προόδου στο Eurogroup –ή αν υπάρξει όποιο πρόβλημα με τη δόση που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ την Τρίτη– η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλει στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών για τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης.

Η λογική λέει ότι η ΕΚΤ στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα ρίξει «λάδι στη φωτιά», θα δώσει ακόμη μία ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες και στην Ελλάδα και δεν θα επιβάλει νέο haircut στα collaterals.

Καταβάλλεται παρασκηνιακώς προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει από την ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρξει haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα έντοκα από 14,9 σε 20 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι θα εξέταζε μιαν αύξηση του ορίου των εντόκων αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ, και κατά πληροφορίες το όριο των ελληνικών εντόκων θα μπορούσε να αυξηθεί από 14,9 δισ. σε 18 δισ. ευρώ.

Όμως ακόμη κι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο των εντόκων, δεν είναι βέβαιο ότι ο SSM, ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα έντοκα.