ΧΑ: Το «στοίχημα» των 850 μονάδων

Με κέρδη, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Η πρόοδος που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές και οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες οδήγησαν αρκετούς επενδυτές –κυρίως βραχυπρόθεσμους, αλλά και ριψοκίνδυνους– στο να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές, και κυρίως στις τράπεζες που είχαν πιεστεί έντονα.
Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που αποτυπώνουν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον νέο γύρο συνομιλιών κορυφής του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις επαφές με την ηγεσία της ΕΚΤ και τις συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group, δημιούργησε θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.
Θετικά επέδρασε και η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ και χωρίς αύξηση στο «κούρεμα» των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.
Τα επίπεδα των 850 μονάδων αποτελούν μια σημαντική αντίσταση στην ανοδική κίνηση της αγοράς. Την τρέχουσα εβδομάδα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Eurogroup της Δευτέρας και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα της εβδομάδας.
Τεχνικά, αντιστάσεις στην ανοδική κίνηση της αγοράς εντοπίζονται στις 850 και υψηλότερα, στις 910 μονάδες, ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 790 και χαμηλότερα, στις 720 μονάδες. Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να διασπάσει τις 850 μονάδες, επόμενος στόχος θα είναι οι 910 μονάδες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται χειροπιαστή πρόοδος στο Eurogroup και ευνοϊκές αποφάσεις στη συνέχεια από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη είναι οι περιοχές των 780 και 720 μονάδων.
Η αγορά έρχεται από μια έντονα πτωτική υπερβολή (με απαξίωση κυρίως των τραπεζών, υποχώρηση του κλαδικού δείκτη έως τα ιστορικά ελάχιστα των 420 μονάδων) και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλης μίας υπερβολής, ανοδικής αυτήν τη φορά, με μοχλό τις τράπεζες.
Αισιόδοξη εμφανίζεται πάντως η NBG Securities για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρατηρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της με τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να συνάψουν μιαν αμοιβαία επωφελή συμφωνία στα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου.
Η NBG Securities συστήνει για αγορές: Grivalia, Jumbo, Φουρλή, Ελλάκτωρα και ΔΕΗ. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η φθηνότερη από τις 4 συστημικές τράπεζες στη βάση του P/ΤΕ. Τέσσερις μη χρηματοοικονομικές μετοχές είναι σήμερα φθηνότερες έναντι των επιπέδων του Μαΐου του 2012 (ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια).