Αφερέγγυο το σύστημα των 200 ραντεβού – “Βουνό” οι καταγγελίες

Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

Σχεδόν παντελής είναι η αδυναμία των ασφαλισμένων να κλείσουν δωρεάν ραντεβού σε γιατρό που έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Με διακοπή σύμβασης προειδοποιεί όσους γιατρούς αυθαιρετούν η Διοίκηση του Οργανισμού.

Απογοητευμένοι από το σύστημα των δωρεάν ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς είναι οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ΕΟΠΥΥ με τη χρήση ερωτηματολογίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Ειδικότερα, το 90% των καταγγελιών που έγιναν αφορούν στην εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες του μήνα, από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Το παράδοξο είναι πως στο ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού, στο οποίο κι έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται να υπάρχει διαθεσιμότητα. Η Διοίκηση του Οργανισμού, που επικοινώνησε με μια σειρά γιατρούς, προσπαθώντας να βρει την «άκρη του νήματος», έκρινε τις εξηγήσεις που τις δόθηκαν μη επαρκείς. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γιατρών ισχυρίστηκε «αδυναμία καταχώρησης των ραντεβού λόγω έλλειψης χρόνου».

Φυσικά, ακόμη κι αν η απάντηση είναι ειλικρινής, η μη καταχώρηση των ραντεβού εξακολουθεί να είναι αυθαίρετη, καθώς δίνει ψευδή εικόνα σχετικά με τα διαθέσιμα ραντεβού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι αλλά και να μην καταγράφονται οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του συστήματος.

Προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» σε αυτή την κατάσταση, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε σχετική σύσταση, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι συμβεβλημένος γιατρός ο οποίος δεν θα καταγράφει ηλεκτρονικά όλα τα δωρεάν ραντεβού που έχει πραγματοποιήσει, θα χάνει τη σύμβασή του με τον Οργανισμό.

 

Πηγή: virus.com.gr