Κλείνουν οι διαρροές στα συμβόλαια

Στην επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς σε τροχιά ανάπτυξης φαίνεται πως συμβάλλουν καθοριστικά φέτος οι ακυρώσεις συμβολαίων, οι οποίες στο α΄ τρίμηνο του 2015 κινήθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, κυρίως στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η μηνιαία εξέλιξη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων στο σύνολο του κλάδου Ζημιών κινήθηκε σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους μήνες του 2014.

Ειδικότερα το Μάρτιο ο δείκτης περιορίσθηκε στο 42 όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 75. Μεγάλη βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης και τους δύο πρώτους μήνες του έτους, εμφανίζοντας πτώση περίπου 30 μονάδων.

Περί τις 35 μονάδες διαφορά είχε ο δείκτης ακυρώσεων στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων και τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ στον κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας κατά τους δύο πρώτους μήνες ο δείκτης ακυρώσεων συμβολαίων ήταν οριακά υψηλότερος των τιμών που καταγράφηκαν 2014, όμως το Μάρτιο η πτώση ήταν εμφανέστατη, δεδομένου ότι ο σχετικός δείκτης βρέθηκε χαμηλότερα του αντίστοιχου για το 2014 κατά 45 μονάδες.

Στις Ασφαλίσεις Ζωής, οι επιστροφές ασφαλίστρων κινήθηκαν, φέτος, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ωστόσο όμως το Μάρτιο ο δείκτης εμφάνισε εμφανή βελτίωση.

Τέλος, στις ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, καταγράφηκε πολύ
μεγάλη αύξηση των επιστροφών ασφαλίστρων το Φεβρουάριο, ενώ οι υπόλοιποι μήνες κινήθηκαν σε παρόμοιο επίπεδο με το 2014. Η ένταση των επιστροφών το Φεβρουάριο συνδέεται με το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές, οπότε άρχισε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η χώρα εισήλθε σε μια πολύμηνη πολιτική περιπέτεια.